Ga naar de inhoud
Nederland

Water drinken helpt niet tegen kater

Beeld © ANP

Veel mensen doen het: na een avondje stappen nog even snel een paar glazen water drinken. Want dat helpt bij het voorkomen van een kater − toch? Nou, niet dus, zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht.

Ze ondervroegen 826 Nederlanders over de laatste keer dat ze alcohol dronken. De helft van hen had aan het eind van de avond water gedronken. 

"De mensen die water hadden gedronken, zeiden zich de volgende dag weliswaar ietsjes beter te voelen", zegt Joris Verster van de Universiteit Utrecht. "Maar de meeste symptomen van een kater, zoals misselijkheid of sloomheid, gingen niet weg."

Mythe
Er is nooit aangetoond dat water drinken zou helpen bij het voorkomen van een kater. Verster: "Het is echt een volkswijsheid. Behoorlijk veel mensen denken dat een kater alleen maar een vochttekort is, en dat je het dus makkelijk kunt voorkomen."

Maar, benadrukt de wetenschapper, hoe een kater precies ontstaat, is op dit moment niet duidelijk. De onderzoekers vermoeden dat processen in ons immuunsysteem een rol spelen bij het ontstaan van een kater. "De volgende stap in het onderzoek is om urine, speeksel en bloed te analyseren en te kijken of er verschillen zijn op dagen dat iemand een kater heeft, en op dagen dat iemand geen kater heeft."

Wondermiddel
Uiteindelijk willen de onderzoekers achter de precieze oorzaken van een kater komen. "Misschien kan er dan een middel komen dat al die oorzaken bestrijdt." 

Zo'n middeltje is er nog niet, en dus is er volgens Verster voorlopig nog maar één ding dat een kater echt kan voorkomen: "Minder alcohol drinken."