Aanpassingen Zwarte Piet

Verenigde Naties wil dat Nederland Zwarte Piet aanpast

28 augustus 2015 15:24 Aangepast: 28 augustus 2015 16:08
Beeld © ANP

De Verenigde Naties wil dat Nederland Zwarte Piet aanpast. Volgens de VN is Zwarte Piet nu discriminerend en moet de overheid een actieve rol spelen in het aanpassen van de pieten.

Dat schrijft de VN in een rapport (pdf). De VN noemt Zwarte Piet discriminerend vanwege de typische kenmerken die verwijzen naar het slavernijverleden. Als optie noemt de VN om verschillende pieten te gebruiken.

In het rapport staat: "In aanmerking genomen dat zelfs een diepgewortelde culturele traditie geen praktijken en stereotypen van discriminatie rechtvaardigt, beveelt de commissie aan dat de overheid zich actief bemoeit met het beëindigen van die kenmerken van het karakter van Zwarte Piet waaruit negatieve stereotypen spreken en die door veel mensen van Afrikaanse afkomst worden ervaren als een overblijfsel van slavernij."

De VN-commissie beveelt aan 'dat de overheid op zoek gaat naar een redelijk evenwicht, zoals een ander uiterlijk van Zwarte Piet, en het respect verzekert voor de menselijke waardigheid en de mensenrechten van alle inwoners. De commissie beveelt ook aan dat de overheid non-discriminatie nastreeft bij het gebruikmaken van de vrijheid van meningsuiting en vereniging, en dat aanvallen op tegenstanders daadwerkelijk worden onderzocht en indien nodig strafrechtelijk vervolgd'.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zwarte Pieten in Bijenkorf worden goud

 

`