Prinsjesdagstukken gelekt

'Kabinet viert begrotingsfeestje'

28 augustus 2015 19:09 Aangepast: 28 augustus 2015 19:17
Beeld © ANP

Voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis krijgt iedereen meer geld te besteden. Politiek verslaggever Jos Heymans: "Dit is een feestbegroting."

Officieel wordt de begroting van volgend jaar pas op Prinsjesdag gepresenteerd, maar onze Haagse redactie heeft de stukken al ingezien. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat mensen met een uitkering of een pensioen er allebei een heel klein beetje op vooruit gaan: met 0,2 procent. Dat is opvallend want twee weken geleden leek het er nog op dat mensen met een uitkering of een pensioen er op achteruit zouden gaan volgend jaar.  

Dit zijn de extra maatregelen van het kabinet:

  • Het kabinet neemt een aantal extra maatregelen om deze koopkrachtstijgingen voor elkaar te krijgen.
  • De bezuiniging op de huurtoeslag uitgesteld en valt de zorgtoeslag komend jaar voor veel mensen iets hoger uit.
  • De ouderenkorting wordt ook eenmalig verhoogd.
  • Ouders met lage inkomens krijgen een meevaller doordat het kindgebonden budget hoger uitvalt. Daar staat wel tegenover dat de tarieven in de tweede en derde belastingschijf iets minder worden verlaagd dan het plan was.  

Gisteren lekte al uit dat het kabinet het beleid zo had veranderd, dat geen enkele groep erop achteruitgaat. Dit betekent overigens niet dat niemand individueel erop achteruitgaat. Het gaat om doorsnee gezinnen: in elke groep gaat de helft van de mensen er meer op vooruit, en de helft juist minder.

Duwtje in rug bedrijven
Ook bedrijven profiteren van de aantrekkende economie, zegt politiek verslaggever Jos Heymans: "Het kabinet trekt 150 miljoen uit om startende bedrijven een duwtje in de rug te geven. Ook de ministers van Volksgezondheid en van Defensie kunnen tevreden zijn: zij krijgen fors meer geld. Defensie krijgt 220 miljoen bij, dat loopt op tot 345 miljoen in 2020. Ook krijgt dat ministerie er tot met 2020 60 miljoen per jaar extra voor missies."

Kortom: minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) heeft op 15 september een optimistische boodschap, zegt Heymans: "Feestbegroting of pretpakket, het maakt niet uit hoe je het noemt. Jaar in, jaar uit was het bezuinigen en lasten verzwaren. Maar nu, voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis, krijgt iedereen meer geld te besteden: de werkenden, de gepensioneerden en de mensen met een uitkering. "

Meer op rtlnieuws.nl:
Prinsjesdagstukken gelekt: Toch kleine stijging koopkracht voor ouderen
Prinsjesdagstukken: Kijk wie volgend jaar het meeste overhoudt in de portemonnee

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore