Nederland

20 miljoen voor gedupeerden pgb-debacle

02 september 2015 15:08 Aangepast: 02 september 2015 15:49
Mensen met een pgb bij een Kamervergadering over de problemen bij het SVB (archieffoto). Beeld © ANP

Staatssecretaris van Rijn trekt in totaal 20 miljoen uit voor mensen die in de problemen zijn gekomen door de problemen met het uitbetalen van de persoonsgebonden budgetten.

Dit jaar is er 2 miljoen beschikbaar voor compensatie, volgend jaar nog eens 18 miljoen. Dat staat in de Prinsjesdagstukken die RTL Nieuws heeft ingezien.

Bij de Stichting PGB Schadeclaim zijn 3000 mensen aangesloten die zeggen schade te hebben van het te laat of niet uitbetalen van de persoonsgebonden budgetten (pgb's). Woordvoerder Oscar van Oorschot noemt 20 miljoen in een eerste reactie 'geen gek getal'. Van Oorschot: "Het is moeilijk om precies in te schatten hoeveel geld er nodig is. Ook omdat wij als stichting niet precies weten hoeveel particuliere zorgverleners er zijn en hoeveel achterstand ze hebben opgelopen. Maar 20 miljoen klinkt als een redelijk bedrag."

De stichting wil een regeling treffen met het ministerie over de compensatie voor mensen die in de problemen zijn gekomen door de achterstanden in de uitbetalingen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Moties van wantrouwen
Sinds dit jaar is de SVB verantwoordelijk voor de uitbetaling van de pgb's. Er zijn sindsdien enorme problemen. Hulpverleners worden te laat, of helemaal niet uitbetaald. Staatssecretaris van Rijn heeft zich hierover al zes keer moeten verantwoorden bij de Kamer. Hij overleefde twee moties van wantrouwen. Vlak voor Prinsjesdag staat er een nieuw debat gepland tussen de staatssecretaris en de Kamer, want de problemen zijn nog steeds niet opgelost.

Niet alleen de compensatie kost het ministerie geld. Ook het oplossen van de problemen bij de SVB drukt op de begroting. Dit jaar is daar 7 miljoen extra voor uitgetrokken en volgend jaar nog eens 15 miljoen.

Het ministerie wil nog niet in gaan op de inhoud van de compensatieregeling. Een woordvoerder laat weten dat ze in september de Kamer daarover informeren. 

Meer op rtlnieuws.nl: 
Alarm om pgb: Ik sta met mijn rug tegen de muur

`