Asielzoekers in Nederland

Extra grenscontroles: dit gaat er gebeuren

14 september 2015 16:14 Aangepast: 15 september 2015 08:14
Marechaussees voeren controle uit (archieffoto). Beeld © ANP

Nederland gaat controleren aan de grens met zogenoemde 'vliegende brigades'. Wat betekent dat precies? De Haagse redactie legt uit wat de gevolgen zijn.

1. Wat zijn vliegende brigades? 
Dat zijn mobiele eenheden van de Marechaussee. Zij controleren mensen die vanuit een ander Schengenland komen of zij wel de juiste papieren hebben. Ook gaan ze na of reizigers nog boetes open hebben staan of schuldig zijn aan een misdrijf. De controles worden met behulp van marechausseevoertuigen steekproefsgewijs gehouden en deze vinden plaats op wegen, in treinen, op het water en bij luchtverkeer. 

2. Is dit nieuw?
Nee, dit gebeurt al jaren. Vanwege Schengen mag er niet structureel worden gecontroleerd, dus niet constant controle op dezelfde plek, maar incidenteel. Nu wordt er dus meer gecontroleerd dan voorheen. 

3. Hoeveel mensen worden er extra ingezet?
Dat is nog niet bekend. Meestal als de Marechaussee controles intensiveert, betekent het dat er meer teams worden ingezet op meer locaties.

4. Waar vinden die controles plaats?
Dat wordt meestal niet bekendgemaakt, om mensensmokkelaars niet wijzer te maken. Maar aangezien de meeste vluchtelingen per trein of bus vanuit Duitsland en België reizen, vinden controles in de grensstreek plaats.

5. Wat gebeurt er met een vluchteling als hij of zij bij zo'n controle wordt gepakt?
Als iemand geen geldige verblijfspapieren heeft, dan wordt iemand opgepakt. Iedereen heeft echter het recht om asiel aan te vragen. Mensen die dat doen, krijgen de opdracht om zelf naar een aanmeldcentrum in Ter Apel te reizen. Als er aanwijzingen zijn van mensensmokkel, wordt er een onderzoek door de Marechaussee ingesteld.

Meer op rtlnieuws.nl:
Extra grenscontroles om stroom vluchtelingen in te dammen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore