Prinsjesdagstukken gelekt

Prinsjesdagstukken gelekt: toch kleine stijging koopkracht voor ouderen

28 augustus 2015 18:00 Aangepast: 06 september 2015 17:12
Beeld © ANP

De meeste gepensioneerden en mensen met een uitkering gaan er volgend jaar toch een klein beetje op vooruit in koopkracht. Dat blijkt uit Prinsjesdagstukken die de Haagse redactie van RTL Nieuws heeft ingezien.

ZIE OOK: Prinsjesdagstukken: Kijk wie volgend jaar het meeste overhoudt in de portemonnee

Twee weken geleden leek het er nog op dat mensen met een uitkering of een pensioen er op achteruit zouden gaan in 2016. Maar uit de nieuwste cijfers blijkt juist dat deze groepen er allebei een heel klein beetje op vooruit gaan: met 0,2 procent.

Gisteren lekte al uit dat het kabinet het beleid zo had veranderd, dat geen enkele groep erop achteruitgaat. Dit betekent overigens niet dat niemand individueel erop achteruitgaat. Het gaat om doorsnee gezinnen: in elke groep gaat de helft van de mensen er meer op vooruit, en de helft juist minder.

Voor gepensioneerden is de doorsnee stijging + 0,2 procent, terwijl eerder nog een koopkrachtdaling van 1,1 procent werd voorspeld. Mensen met een uitkering leken er 0,3 procent op achteruit te gaan. Ook dat is nu veranderd in een stijging van 0,2 procent.

Dit zijn de extra maatregelen van het kabinet:
Het kabinet neemt een aantal extra maatregelen om deze koopkrachtstijgingen voor elkaar te krijgen.

  • De bezuiniging op de huurtoeslag uitgesteld en valt de zorgtoeslag komend jaar voor veel mensen iets hoger uit.
  • De ouderenkorting wordt ook eenmalig verhoogd.
  • Ouders met lage inkomens krijgen een meevaller doordat het kindgebonden budget hoger uitvalt. Daar staat wel tegenover dat de tarieven in de tweede en derde belastingschijf iets minder worden verlaagd dan het plan was. 

Meer asielkosten
Het kabinet past de begroting ook aan om meer te kunnen doen voor de steeds grotere aantallen asielzoekers die ons land binnenkomen. Dit jaar nog wordt daar 649 miljoen euro voor vrijgemaakt. Dat is 250 miljoen meer dan eerder was begroot.

Het kabinet heeft ook nog wat meevallers voor het bedrijfsleven in petto. Er komt 100 miljoen extra voor research en onderzoek, 50 miljoen voor start-ups en het midden- en kleinbedrijf en er komt extra geld om investeringen in milieuvriendelijke technieken te stimuleren.

Meer op rtlnieuws.nl: Bereken hoeveel belasting jij over je spaargeld gaat betalen

RTL Nieuws
`