Prinsjesdag 2015

Kranten wantrouwen optimisme miljoenennota

16 september 2015 09:06 Aangepast: 16 september 2015 09:26
De presentatie van de rijksbegroting vorig jaar, met het originele koffertje. Beeld © ANP

De dagbladen staan de dag na Prinsjesdag vol met artikelen over de miljoenennota en de troonrede. Het kabinet had een positieve boodschap, maar de kranten zijn een stuk terughoudender.

Premier Mark Rutte klopt zich in het AD op de borst. "We zijn het meest hervormende kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog", zegt hij in een interview met de krant. Kritiek op onder meer de tegenvallende werkloosheid wuift hij weg. "Maar ik zou ook graag zien dat de werkloosheid sneller daalde."

Volgens De Telegraaf is het kabinet klaar met regeren en lijkt Rutte II tot de verkiezingen van 2017 vooral 'op de winkel te gaan passen'. In het commentaar wordt aangestipt dat in de troonrede eerst binnenlandse thema's aan bod kwamen ('daar zit de goede boodschap') en pas daarna vraagstukken als terrorisme en vluchtelingen. "Die keuze verraadt wat de coalitie van VVD en PvdA écht bezighoudt. De partijen willen in het gevlij komen bij de kiezer nu het verkiezingsjaar 2017 nadert", aldus De Telegraaf.

'Op hoop van zegen'
Het Financieele Dagblad vraagt zich af of het wel verstandig is om geen hervorming van belastingen, maar wel lagere lasten in te voeren. 'Op hoop van zegen', is het gevoel dat van Prinsjesdag achterblijft. Of misschien beter: 'Tegen beter weten in'. De krant wijst fijntjes op het advies van premier Rutte in april 2013. Toen waarschuwden economen voor te veel optimisme, maar zei Rutte dat mensen geld moesten uitgeven. Kort daarop moest het kabinet opnieuw 6 miljard euro aan bezuinigingen aankondigen, brengt het FD in herinnering.

'Rutte zet de muziek wat zachter', concludeert de Volkskrant in een analyse. Het was een troonrede zonder zelfgenoegzaamheid. Maar, met een groeiende economie, de stijgende koopkracht en banengroei, was het Ruttes meest eenvoudige Prinsjesdag sinds zijn aantreden in 2010, schrijft de krant.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore