Syrisch paspoort voor Rutte

Journalist koopt Syrisch paspoort voor Mark Rutte

16 september 2015 10:45 Aangepast: 16 september 2015 14:03
Rutte op het valse Syrische paspoort. Beeld © Harald Doornbos

Het is een fluitje van een cent om aan een Syrisch paspoort te komen, bewijst journalist Harald Doornbos. Voor 825 dollar heeft hij een Syrisch paspoort gekocht voor Mark Rutte, onder de naam 'Malek Ramadan'.

Doornbos heeft welgeteld één telefoontje moeten plegen om aan het paspoort te komen, schrijft hij in Nieuwe Revu. 40 uur later had hij zijn bestelling binnen: een echt paspoort en identiteitskaart met de foto van Mark Rutte.

Malek Ramadan
"Ik kon zelf de naam en foto kiezen die op het paspoort moesten komen te staan." Doornbos koos voor een foto van Mark Rutte en noemde hem Malek Ramadan. Hij maakte de premier vier jaar jonger. Zijn ouders heten Ahmed en Hiba.

"Het enige wat je nodig hebt, is een telefoonnummer van een van de vele paspoortvervalsers en omgerekend 750 euro."

Verontrustend
Volgens Doornbos is het verontrustend: "Sinds de oorlog in Syrië zijn duizenden lege paspoorten en de printers van het Assad-regime in handen van soennitische rebellen. Die verkopen de paspoorten aan iedereen die daarvoor wil betalen."

Met de valse paspoorten kan iedereen die dat wil Europa binnenkomen. Ook mensen met verkeerde bedoelingen. Doornbos: "Met een valse identiteit zal het nog veel lastiger worden om terroristen te traceren en aanslagen te voorkomen."

`