Ophef over foto Volkert van der G.

6 quotes van Volkert van der G.: 'Wou je me terugsturen naar de bajes?'

21 september 2015 08:01 Aangepast: 24 januari 2017 13:31
Beeld © KRO Brandpunt Reporter

KRO Brandpunt Reporter zette de verborgen camera in om Volkert van der G. te kunnen filmen. Zes uitspraken van de moordenaar van Pim Fortuyn.

Het onderzoeksprogramma werkte samen met 'een kennis' van Van der G., die anoniem wil blijven. Met een verborgen camera werden de gesprekken tussen de twee opgenomen. "Een zwaar middel, maar we vinden het maatschappelijk belang van dit nieuws zwaarder wegen", zegt presentator Sven Kockelmann in het programma. De informant kreeg overigens 1500 euro 'onkostenvergoeding' voor zijn medewerking aan de reportage.

We zetten zes uitspraken van Volkert op een rij. De reportage is hier te bekijken.

1. 'Ik moet helemaal niks. Sodemieter op'
Volkert van der G. vertelt openlijk over de problemen met de reclassering, die wil dat hij werk zoekt. "Ik zeg: ik moet, ik moet? Ik moet helemaal niks. Sodemieter op. Ik heb zoiets van: ik heb me alleen maar te houden aan de bijzondere voorwaarden die op papier staan. Op een gegeven moment moest ik een verklaring ondertekenen. Ik zei: ik onderteken helemaal niets. Wat wou je doen dan? Wou je me terugsturen naar de bajes? De reclassering werkt precies tegengesteld aan wat ze zouden moeten doen. Ze zijn er om je op het rechte pad te houden, maar ze houden je ervan af. Daar kun je geen discussie over voeren. Die mensen hebben een plaat voor hun kop."

2. 'Foto in Telegraaf is in scène gezet'
Van der G. zegt dat zijn toenmalige advocaat, Stijn Franken, contact legde met een fotograaf die hem zou fotograferen in Amsterdam. "Dat heb ik ook in scène gezet, die foto in De Telegraaf. Toen had ik gedacht van, dan doen we gewoon een afspraak met een paparazzifotograaf die Stijn goed kende. En dan konden wij bepalen welke foto. Dan neemt ie bij wijze van spreken  200 foto's en dan zeg je die wel en die niet."

3. 'Ik krijg 900 euro, voel me nou een miljonair'
Van der G. maakt naar eigen zeggen misbruik van de soepele regels van het UWV. "Hij zei ook nog wel, daar kan ik natuurlijk mooi misbruik van maken, we kunnen wel een traject beginnen, maar stel dat jij besluit niet te blijven in Apeldoorn, dan heb jij er niks aan en de gemeente Apeldoorn heeft er niks aan. Ik dacht vooral die laatste: hé! (...) Ik krijg nou een uitkering. Ik voel me nou miljonair vergeleken met toentertijd. Ik krijg 900. (...) Ik heb geen baan. Dat vind ik tot nu toe wel lekker rustig. Ik doe een beetje klusjes hier en daar."

4. 'Ik blijf doorvechten'
Van der G. wil verder procederen tegen de voorwaarden die hem zijn opgelegd. "In principe blijf ik doorvechten. Of het moet zinloos zijn. Maar dat signaal heb ik niet gehad van mijn advocaat."

5. 'Niemand die me herkent'
Van der G. zegt dat hij nauwelijks herkend wordt op straat. "Als ik door Rotterdam loop, of door Amsterdam, niemand die me herkent. Ja, ik heb wel een beetje een baardje laten staan. Af en toe word ik herkend, maar ik heb nooit problemen." Toch is hij in het dagelijks leven op z'n hoede. Zo liep hij de City Pier City-loop met een zonnebril op, en onder een andere naam: Fred de Winter, uit Harderwijk. Ook wil hij bijvoorbeeld niet naar een wedstrijd van Feyenoord. "In het stadion. Joehoe! Ik denk dat bij het stadion wel een paar mensen een hartverzakking zouden krijgen als ze dat horen haha."

6. 'Voor mezelf weet ik wat ik gedaan heb'
Over het motief van de moord op Pim Fortuyn, wil Van der G. niet praten. "Ik hoef toch niks te verantwoorden ofzo. Ik heb iets gedaan, mijn straf gehad, klaar weet je. Ik sta er vrij nuchter in. Ik heb zoiets van: ik wil niks kwijt. Dat is gewoon mijn hele attitude. Je weet dat de mensen maar met één vraag zitten, toch? Ik ga daar niks over zeggen. Voor mezelf weet ik wat ik gedaan heb en waarom."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore