Lang wachten op huurwoning

Gemiddeld acht jaar wachten op huurwoning

12 september 2015 19:00 Aangepast: 13 september 2015 06:14
Beeld © ANP

De gemiddelde wachttijd voor een normale sociale huurwoning via WoningNet, de grootste aanbieder in Nederland, is ruim acht jaar. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Vooral in Purmerend is de wachttijd lang.

De mensen die het afgelopen jaar een woning vonden in Purmerend stonden gemiddeld 21 jaar op de wachtlijst. De voorspelling is dat wachttijden in Nederland de komende jaren alleen maar toe zullen nemen. 

Wachttijden lopen op
"We bouwen veel te weinig", stelt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer. "We hebben een tekort aan sociale huurwoningen. Het aanbod stijgt nauwelijks, terwijl de vraag toeneemt. Zeker nu er meer asielzoekers komen en weinig mensen doorstromen van huur naar koop. Als er niets gebeurt, zullen tekort en wachttijd alleen maar oplopen."

RTL Nieuws wierp een blik op alle huurwoningen die tussen augustus 2014 en augustus 2015 werden verhuurd via WoningNet, de grootste aanbieder van sociale huurwoningen op internet. Regionaal zijn er grote verschillen in wachttijden.

Purmerend wacht het langst
De mensen die in het Zuid-Hollandse Nieuw Lekkerland een woning kregen toegewezen het afgelopen jaar hoefden daar slechts drie jaar op te wachten. Terwijl in Purmerend de huurders gemiddeld al sinds 21 maart 1994 aan het wachten waren.

Wethouder Hans Krieger van Purmerend erkent het probleem. Hij wijst er op dat mensen kennelijk erg graag in Purmerend willen wonen, maar dat er te weinig bouwgrond beschikbaar is om aan de groeiende vraag te voldoen.

"We hadden hier laatst 150 jongeren op bezoek en die willen allemaal in Purmerend blijven wonen." Krieger wil samen met de bevolking aan de slag voor een betere doorstroming op de woningmarkt.

Samen met zoon in één bed
De situatie in Purmerend staat niet op zichzelf. Ook in andere gemeenten zitten huurders lang op de reservebank. Het leidt soms tot nijpende situaties.

Yvette van Schaik uit Soest is al jaren op zoek naar een sociale huurwoning in haar woonplaats. Vanwege ruimtegebrek slaapt ze samen met haar 10-jarige zoon in een stapelbed. "Ik vind het verschrikkelijk. Een kind hoort in Nederland zijn eigen slaapkamer te hebben."

Urgentie
Asielzoekers, mantelzorgers en mensen die slachtoffer zijn geweest van huiselijk geweld krijgen voorrang bij de toewijzing van sociale huurwoningen. Ook kan op medische gronden zo’n urgentieverklaring worden gekregen.

Van Schaik komt hier niet voor in aanmerking. "Het is heel vervelend dat er mensen zijn die al langer wachten op een sociale huurwoning en kampen met ruimtetekort. Maar het aantal vierkante meters is geen reden voor urgentie", stelt de gemeente Soest.

In Soest wordt geloot voor toewijzing van sociale huurwoningen. Hoe lang iemand wacht op een woning weegt niet mee bij de toewijzing. Van Schaik reageert veelvuldig, maar kwam tot op heden nooit als winnaar uit de bus. Volgens de gemeente kent elke loterij geluksvogels en pechgevallen. "Maar het is ook: hoe vaker je meedoet, hoe groter de kans."

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws
`