Enquête woningcorporaties

Erik Staal, het gezicht van wanbestuur

12 juni 2014 11:14 Aangepast: 06 september 2015 16:55

Erik Staal verschijnt vandaag voor de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de problemen bij de woningcorporaties. Onder zijn leiding ging woningcorporatie Vestia voor miljarden het schip in met beleggingen in derivaten.

De corporatie, de grootste van het land, balanceerde op de rand van de afgrond door de financiële problemen, die de belangrijkste aanleiding werden voor de enquête. Het Openbaar Ministerie begon ook nog een strafrechtelijk onderzoek naar fraude bij het bedrijf. 

LIVESTREAM: Verhoor van Erik Staal bij de enquêtecommissie

Vestia heeft Staal aansprakelijk gesteld voor het verlies van 1,9 miljard euro. De woningstichting sloot in 2012 een akkoord met banken over het aflossen over 10 jaar van haar schuldenlast ter hoogte van dit bedrag.

ZIE OOK: Laat de schurken niet wegkomen met alleen 'sorry'

Staal stapte na het debacle op bij Vestia maar bedong nog wel een riante afkoopsom. Hij kreeg ruim 3,5 miljoen euro mee om de afspraken uit zijn contract af te kopen. Toen vervolgens bekend werd dat hij een villa aan het bouwen was op Bonaire werd Staal hét gezicht van de misstanden bij woningcorporaties. De Tweede Kamer sprak er schande van, zij noemde Staal ‘gluiperig en immoreel’

ZIE OOK: Vestia wil geld terug

Gisteren verklaarde de oud-voorzitter van de Raad van Toezicht bij Vestia, Jeroen Lugte, dat Staal studievrienden benoemde in deze raad die nu juist onafhankelijk toezicht moest houden op het reilen en zeilen bij de woningcorporatie. 

Vestia moet door alle financiële problemen flink bezuinigen. Onlangs werd bekend dat nog eens honderden mensen hun baan verliezen, bovenop de 250 mensen al eerder te horen kregen dat ze op zoek moeten naar ander werk. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore