Nederland

Tussen Kunst en Kitsch de mist in met Appel

14 september 2015 20:23 Aangepast: 14 september 2015 22:36
Deskundige Willem Baars zei gisteren bij Van Liempt Live dat het plankje waardeloos is, drie andere deskundigen bevestigen dat. Beeld © Tussen Kunst en Kitsch

Een kunstwerk dat door Tussen Kunst en Kitsch is aangewezen als een vroeg werk van Karel Appel, is helemaal geen Appel. Dat zeggen drie deskundigen tegen de redactie van de talkshow Van Liempt Live.

In het tv-programma van AvroTros werd twee weken geleden de waarde geschat op ongeveer 20.000 euro. De kunstkenners leggen vanavond bij Van Liempt Live (21.30 uur RTL Z) uit waarom het werk waardeloos is.

Nico Delaive wordt in de kunstwereld gezien als de grote Appel-kenner. Hij kende de kunstenaar goed en verkoopt zijn werk al jaren. Volgens hem is het volstrekt onlogisch dat dit werk van Appel zou zijn. Het houten object uit het kunstprogramma is gegutst en volgens Delaive deed Appel dat in die periode helemaal niet. Ook is het onvoorstelbaar dat er in 1948 vijf gulden werd betaald voor een werk van de kunstenaar. “Hij ruilde toen werk voor een pakje shag, voor ongeveer 15 cent dus. Vijf gulden betaalde niemand toen voor zo’n houten beeldje.”

Onzin-verhaal
Ook taxateur Auke van der Werff en galeriehouder Willem Baars vinden het een 'onzin-verhaal'. Volgens Van der Werff heeft iemand zijn huiswerk niet goed gedaan. "Mijn bek zakte open toen ik het plaatje zag, ik begrijp niet dat het programma met zulke claims komt."

De ontdekking van de Appel werd groot aangekondigd door Tussen Kunst en Kitsch. De nieuwe presentator Frits Sissing vertelde bij Pauw uitgebreid over de vondst en de Volkskrant en Het Parool schreven erover. Overigens plaatste ook RTL Nieuws het bericht.

Vaker in de fout
Willem Baars zegt dat Tussen Kunst en Kitsch wel vaker de fout in gaat. "Op het gebied van beeldende kunst zitten daar niet de experts. Qua zilverwerk en andere ambachten zitten er wel mensen met verstand van zaken, maar dit werk heeft niets met een Appel te maken. Iedereen met verstand van zaken ziet dat."

Bij de Karel Appel Foundation is het mogelijk een werk op echtheid te laten beoordelen. Zo’n beoordeling is voor het beeldje uit Tussen Kunst en Kitsch nog niet aangevraagd. Kosten voor een certificaat van echtheid zijn 1050 euro. "Alleen te voldoen als het werk echt is", laat de woordvoerder weten.

Gewaarschuwd
Tussen Kunst en Kitsch is de dag na de uitzending gewaarschuwd door Jop Ubbens, directeur van veilinghuis Christie's. Hij vertelde het programma dat het volgens hem niet om een echte Appel gaat. Waarom er niet meteen is ingegrepen is onduidelijk. Tussen Kunst en Kitsch heeft inmiddels wel gezegd te willen meewerken aan een test die uitsluitsel moet geven over de echtheid, maar wil daar zeker niet voor betalen.

 

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`