Nederland

Nieuwe waarschuwing: Pas op voor nepwebshops

16 april 2015 06:53 Aangepast: 16 april 2015 06:58

Het aantal mensen dat slachtoffer wordt van een nepwebwinkel is nog steeds erg groot. Ze bestellen iets op internet, maken geld over, maar krijgen het bestelde product nooit geleverd. En hun geld zijn ze dan kwijt.

De Consumentenbond wil mensen nu via een signaleringssysteem waarschuwen voor dit soort nepwebshops, die nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Vanaf vandaag plaatst de bond de tweets van de organisatie OpgeletopInternet.nl direct door op zijn website.

ZIE OOK: Vijf tips om niet de dupe te worden van sjoemelende webwinkels

Joyce Donat van de Consumentenbond: "We hebben een samenwerking met OpgeletopInternet.nl. Dat zijn mensen die het web afstruinen op zoek naar verdachte domeinnamen en advertenties. Zij twitteren zodra ze iets tegenkomen dat een nepwebshop kan zijn en wij zetten dat gelijk door naar onze website. Dus op de website van de Consumentenbond zie je dan direct een waarschuwing: let op, deze webshop is nep."

Dit soort nepwebshops gaat bijzonder geraffineerd te werk. Niet alleen lijken ze authentiek omdat ze gebruik maken van namen en logo's die sterk lijken op bestaande webshops, ze lokken consumenten ook met populaire producten zoals gsm's, tablets en concertkaartjes voor scherpe prijzen.

ZIE OOK: Bij Chinese webwinkel is goedkoop duurkoop 

Internetoplichters hebben consumenten vorig jaar voor bijna 8 miljoen euro opgelicht. 

De politie haalde vorig jaar 163 nepwebshops offline, maar het is lastig om alle oplichters te pakken. Want nepwebwinkels ontstaan meestal net voor het weekend en zijn op maandag weer verdwenen.

`