Ga naar de inhoud
Nederland lobbyt bij VN

'De koning is niet bang om zijn positie in te zetten bij de VN'

Koning Willem-Alexander spreekt voor de Algemene Vergadering van de VN Beeld © ANP

"Het was een krachtig optreden van de koning", zegt correspondent Erik Mouthaan over de speech van koning Willem-Alexander bij de VN. "Hij is niet bang om zijn positie te gebruiken om ons land aan de man te brengen."

Volgens Mouthaan is het bijzonder dat de koning spreekt bij de VN. "Vanwege zijn ceremoniële functie spreekt de koning niet snel in een politiek instituut als de VN", zegt hij.

Toch leek koning Willem-Alexander in dit geval niet bang om zijn positie te gebruiken, in de lobby voor een Nederlandse zetel in de VN veiligheidsraad. "Hij lijkt dat sneller te doen dan zijn voorganger, koningin Beatrix."

Grof geschut
Het inzetten van de Koning voor de Nederlandse lobby is volgens Mouthaan een krachtig middel. "Andere landen doen het iets subtieler en meer achter de schermen. Nederland zegt: we hebben een goed verhaal en halen grof geschut tevoorschijn om het over te brengen."

De koning sprak bij de VN ook over de ramp met MH17, volgens hem is dat een open wond die nog steeds pijn doet. Hij herinnerde de VN-landen eraan dat ze na de ramp unaniem oordeelden dat de daders berecht moeten worden. "Hij leek zich daarmee te richten tegen Rusland, dat een VN-tribunaal deze zomer tegenhield", zegt Mouthaan.

Meer op rtlnieuws.nl: