Nederland

Vertraagde vliegtuigpassagiers kunnen alsnog 600 euro krijgen

30 september 2015 08:00 Aangepast: 30 september 2015 15:40
Beeld © ANP

Duizenden Nederlandse vliegtuigpassagiers kunnen alsnog geld terugkrijgen als ze de afgelopen twee jaar vertraging hebben opgelopen. Die wettelijke compensatie kan oplopen tot 600 euro.

Het gaat daarbij om vertragingen langer dan drie uur door een mankement aan het vliegtuig. De luchtvaartinspectie ILT geeft toe klachten van vliegpassagiers over lange vertragingen jarenlang verkeerd te hebben behandeld. Dat schrijft De Telegraaf.

Claim indienen
Reizigers kunnen nu alsnog een claim indienen, mits hun vertraging maximaal twee jaar geleden plaatsvond. De ILT steunde tot voor kort de luchtvaartmaatschappijen, die zich altijd op overmacht beriepen.

Vorige week bepaalde het Hof van Justitie van de Europese Unie dat passagiers recht hebben op schadevergoeding als een vlucht wordt geannuleerd vanwege onvoorziene technische problemen.

Aanleiding was de zaak van een passagier van een KLM-vlucht vanuit Ecuador, die met 29 uur vertraging aankwam in Amsterdam. Volgens KLM kwam de vertraging door 'buitengewone omstandigheden': een kapotte brandstofpomp en een defecte hydraulische eenheid die goed waren onderhouden. Het hof zag dit niet als buitengewoon.

KLM laat weten dat de uitspraak een eind heeft gemaakt aan de 'onduidelijkheid voor zowel reizigers als luchtvaartmaatschappijen wat betreft de uitleg van een technisch mankement als buitengewone omstandigheid'.

Meer op rtlnieuws.nl:
Ook schadevergoeding bij vliegtuigpech

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore