Asielzoekers in Nederland

Mogelijk minder bijstand voor vluchtelingen

01 oktober 2015 22:45 Aangepast: 01 oktober 2015 23:51
Beeld © ANP

Vluchtelingen met een verblijfsvergunning krijgen in de toekomst mogelijk een lagere bijstand en een lagere huurtoeslag. Het gaat om mensen die in lege kantoren, gemeenschappelijke woningen of tijdelijke huisvesting gaan wonen.

Dat staat in een voorstel van minister Blok van Wonen en Rijksdienst, dat morgen wordt besproken in de ministerraad. Zo probeert het kabinet de stijgende kosten van de vluchtelingenstroom te verlagen en het probleem met huisvesting op te lossen.  

Amper huisvesting
Nu zitten in asielzoekerscentra veel mensen met een verblijfsvergunning. Gemeenten hebben amper ruimte om mensen te huisvesten. Het kabinet wil dat mensen met een verblijfsvergunning doorstromen naar sociale woningbouw, maar daar is een tekort aan beschikbare woningen in gemeenten. Het kabinet wil voorkomen dat vluchtelingen met een verblijfsvergunning alle vrije huurwoningen innemen, terwijl Nederlanders soms jaren op een wachtlijst staan.

Daarom wil minister Blok statushouders (mensen met een verblijfsvergunning) huisvesten in kantoren, gedeelde woningen, tijdelijke huisvesting of andere innovatieve oplossingen waar mensen voor langere tijd kunnen wonen. Ook particuliere verhuur moet makkelijker worden. Woningcorporaties mogen ook meerdere asielzoekers in één sociale huurwoning zetten. 

Wie daar komt te wonen, zou minder bijstand en minder huurtoeslag ontvangen. Omdat mensen dan woonruimte delen, wordt de zogeheten 'kostendelersnorm' toegepast en daalt hun uitkering. 

Druk opvang vermindert
Op die manier wordt het voor gemeenten aantrekkelijk om meer mensen te huisvesten, zodat de druk op asielopvang minder wordt. Gemeenten moeten immers statushouders zonder werk een bijstandsuitkering betalen. 

Het plan is onderdeel van een brief van minister Blok van Wonen en Rijksdienst en staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Het plan wordt morgen besproken in de ministerraad, maar bronnen verwachten nog niet dat die het morgen eens wordt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore