AzG-kliniek door bommen geraakt

AzG-kliniek gebombardeerd: 'Onze dokters zijn binnen verbrand'

03 oktober 2015 10:15 Aangepast: 03 oktober 2015 11:52
Beeld © @MSF

De NAVO zegt dat het 'mogelijk bijkomende schade' is van een Amerikaanse aanval. Een kliniek van Artsen zonder Grenzen in het Afghaanse Kunduz is hard geraakt door een bombardement.

Dit is tot nu toe bekend over de aanval:

  • Zeker negen medewerkers van Artsen zonder Grenzen zijn omgekomen. 19 mensen zijn ernstig gewond.
  • In de kliniek werken geen Nederlanders.
  • Er waren tijdens het bombardement ruim honderd patiënten in het ziekenhuis. Ook waren er 80 AzG-medewerkers aanwezig. 

De NAVO erkent dat er afgelopen nacht luchtaanvallen zijn uitgevoerd in de Afghaanse stad. "Er zijn aanvallen geweest tegen individuen die ons bedreigen. De luchtaanval heeft mogelijk geleid tot bijkomende schade aan een kliniek." 

Volgens Artsen Zonder Grenzen werd de kliniek meerdere keren geraakt. Ook werd er in de buurt van het gebouw gevochten. Een medewerker vertelt aan The Guardian wat hij meemaakte. "Ik was in mijn kantoor toen een vliegtuig begon het hoofdgebouw te bestoken. Ik ging naar buiten en zag het ziekenhuis in brand staan. We konden onze dokters, zusters, schoonmakers en vrienden niet redden. Zij zijn daar binnen verbrand."

Thumbnail

'Ik kon wegkomen'
Een dokter die het bombardement overleefde, zegt tegen persbureau AP dat een groot deel van het complex is geraakt. "Ik slaagde erin weg te komen na de aanval, maar ik weet dat de meerderheid van het personeel en de patiënten nergens te bekennen is."

De stad Kunduz is deze week het toneel van zware gevechten tussen regeringstroepen en de fundamentalistische taliban. In de hele noordoostelijke regio van Afghanistan is de kliniek de enige plek waar zwaargewonden verzorgd kunnen worden.

Meer op rtlnieuws.nl:
Kliniek AzG verwoest door bombardement

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`