Asielzoekers in Nederland

Ontevreden asielzoekers terug in tentenkamp

03 oktober 2015 20:50 Aangepast: 03 oktober 2015 21:23
Ontevreden asielzoekers lopen weg bij de noodopvang Heumensoord. Beeld © ANP

Alle 19 asielzoekers die gistermiddag ontevreden de noodopvang Heumensoord bij Nijmegen verlieten, zijn weer terug.

Ongeveer tien mensen keerden gisteravond al terug. Vandaag keerde in de loop van de dag ook de rest terug, heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laten weten.

De vluchtelingen verlieten het tentenkamp kort na aankomst, omdat ze ontevreden waren over de voorzieningen. Vooral de inrichting van de slaappaviljoens viel niet in de smaak. In de paviljoens zijn lange rijen slaapkamers voor acht personen. Sommige vluchtelingen vrezen dat ze niet genoeg privacy hebben.

De mannen en vrouwen wilden teruggaan naar het aanmeldcentrum in Ter Apel, maar dat kon niet. Daarop keerden ze weer terug. Heumensoord is de grootste opvanglocatie in Nederland. Binnen enkele weken moet het plaats bieden aan 3000 asielzoekers.

Hakenkruizen
De komst van asielzoekers blijft intussen de gemoederen bezighouden. In het Limburgse Brunssum is een pand waar mogelijk binnenkort vluchtelingen worden opgevangen beklad met leuzen en hakenkruizen.

Met graffiti zijn op de deuren, ramen en muren teksten als 'geen azc', 'geen asielzoekers welkom' en 'eigen volk eerst' gekalkt, meldt 1Limburg.

Het pand, een voormalig ziekenhuis, komt binnenkort leeg te staan. Het gemeentebestuur heeft het gebouw daarom aangeboden als opvanglocatie. Bij de politie is aangifte gedaan.

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore