Onrust in Oranje om asielzoekers

Nog eens 700 asielzoekers naar Oranje: 'Onbegrijpelijk wat hier gebeurt'

06 oktober 2015 21:32 Aangepast: 06 oktober 2015 22:59
Een taxi met asielzoekers in Oranje wordt geblokkeerd.

"Wat hier gebeurt, is niet te begrijpen", zegt commissaris van de koning Jacques Tichelaar tegen RTL Nieuws nadat bekend is geworden dat het Drentse dorp Oranje nog eens 700 extra asielzoekers moet opvangen. "Dat de gemeente hiertoe gedwongen wordt, is onbegrijpelijk."

Volgens de commissaris van de koning is het de eerste keer dat een gemeente verplicht wordt gesteld om asielzoekers op te vangen, zonder enig overleg. "Het dorp Oranje moet nog eens 700 asielzoekers opvangen. Daarmee komt het totaal op 1400 vluchtelingen in het dorp dat zelf amper 150 inwoners telt. Ongelooflijk."

Woedende bewoners
De inwoners van Oranje kregen van de staatssecretaris zelf te horen dat er 1400 vluchtelingen opgevangen moeten worden. De bijeenkomst waarin Dijkhoff zijn plannen toelichtte, verliep chaotisch. Woedende bewoners schreeuwden teksten als 'De overheid belazert de boel'. Toen Dijkhoff naar zijn auto liep, ontstond er gedrang. Boze inwoners verzamelden zich rond zijn auto.

Volgens de commissaris van koning is de woede van de aanwezige bewoners begrijpelijk. "De staatssecretaris stelt de gemeente verplicht zoveel asielzoekers op te vangen, zonder enig overleg. De gemeente moet maar zien hoe dat moet." 

Tichelaar besluit: "Op deze manier wordt het draagvlak om vluchtelingen op te nemen op een ernstige manier ondergraaft."

Meer op rtlnieuws.nl

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`