Opmerkelijk

Avondmens? Dan vliegen de pondjes eraan

07 oktober 2015 11:22 Aangepast: 07 oktober 2015 21:39
Beeld © ANP

Ben je jong, een avondmens en heb je moeite om op gewicht te blijven? Dat kan kloppen: wetenschappers denken dat er een verband is tussen laat naar bed gaan en overgewicht.

De vermoedelijke reden: laat op de avond wordt nog vaak naar een zak chips gegrepen.

Voor de studie werden ruim 3000 tieners en jongvolwassenen gevolgd, tussen 1996 en 2009. Zij moesten bijhouden hoe laat ze naar bed gingen, hoeveel tv ze keken, wat ze aten en hoeveel lichaamsbeweging ze kregen.

Body Mass Index
De uitkomst is opmerkelijk: voor ieder uur dat de proefpersonen later naar bed gingen, was er een toename in de Body Mass Index (BMI), schrijft de New York Times.

Opmerkelijk is dat zelfs tieners die netjes acht uur sliepen, dikker werden. Het heeft dus geen zin om laat op te staan, om zo te compenseren voor het nachtbraken. Hetzelfde geldt voor sporten en tv kijken.

Nachtbraken verstoort stofwisseling
Er is een aantal theorieën voor de gewichtstoename. Onderzoeker Lauren Arsanow denkt dat het samenhangt met het eten van snacks laat op de avond. "Als je laat opblijft, is het waarschijnlijker dat je nog wat snacks eet. Nachtbrakers zijn bovendien geneigd laat op te staan en het ontbijt over te slaan, wat ook in verband wordt gebracht met gewichtstoename."

Eerdere onderzoeken hebben ook een verband aangetoond tussen laat naar bed gaan en verstoringen in de stofwisseling.

Ga op tijd naar bed
​Arsanow zegt dat het onderzoek belangrijk is. "Het goede nieuws is dat je slaap makkelijk kunt aanpassen. Als je in je tienerjaren eerder naar bed gaat, kun je een goede slaapgewoonte ontwikkelen en daarmee in de toekomst voorkomen dat je dik wordt."

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`