Asielzoekers in Nederland

Duizenden vrijwilligers melden zich om vluchtelingen te helpen

07 oktober 2015 11:20 Aangepast: 07 oktober 2015 11:38
Vrijwilligers Rode Kruis helpen met uitzoeken spullen die zijn gedoneerd voor vluchtelingen. Beeld © ANP

Bij het Rode Kruis hebben zich duizenden vrijwilligers gemeld voor hulp aan vluchtelingen in Nederland. Half september deed het Rode Kruis een oproep aan mensen om zich te melden. Sindsdien heeft de organisatie er meer dan 20.000 vrijwilligers bijgekregen.

Nu zijn er meer dan 27.000 mensen via het Rode Kruis beschikbaar voor de hulp aan vluchtelingen in Nederland. Half september waren dat er nog 6500.

Het gaat niet alleen om mensen die goederen sorteren, opvanglocaties inrichten en opruimen of bedjes in elkaar zetten, maar ook mensen die vanuit hun professie hulp bieden, zoals artsen, tolken en EHBO'ers, zegt een woordvoerder van het Rode Kruis. "Het is opvallend dat als mensen eenmaal een keer zijn ingezet ze ook voor volgende klussen beschikbaar willen zijn."

Meer vrijwilligers nodig
De vrijwilligers worden via sms en mail opgeroepen om ergens voor enkele uren te komen helpen. De reactiesnelheid is volgens de woordvoerder opvallend groot, omdat soms al binnen een uur zich voldoende mensen hebben aangemeld om diezelfde avond nog te komen helpen. Toch zijn nog meer vrijwilligers nodig voor het hulpnetwerk om hulp te bieden aan de vluchtelingenstroom.

Het Rode Kruis is nog steeds in 'hoogste staat van paraatheid', dat wil zeggen dat de focus bij het Rode kruis volledig ligt op de stroom aan vluchtelingen die nu Nederland binnenkomt. Nooit eerder heeft de hulpverleningsorganisatie zo'n groot beroep gedaan op burgers om hulp te bieden voor het opvangen van vluchtelingen.

Meer op rtlnieuws.nl:
In de rij om vluchtelingen op te vangen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore