VW sjoemelde met tests

Bosch waarschuwde VW al in 2007 voor manipulatie software

27 september 2015 10:51 Aangepast: 27 september 2015 14:30
Software was volgens leverancier Bosch alleen voor tests, niet voor op de openbare weg Beeld © ANP

Volkswagen werd acht jaar geleden al gewaarschuwd voor de verboden manipulatie van software. Dat gebeurde door Bosch, de maker van de software. In 2011 waarschuwden VW's eigen technici.

Dat schrijft de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Onderzoekers kwamen de waarschuwing op het spoor bij een onderzoeking van documenten bij Volkswagen.

Bosch levert de software aan VW, maar dat was alleen voor testdoeleinden en niet voor gebruik in auto's die de openbare weg op gaan. Bosch zou Volkswagen hebben gewaarschuwd dat gebruik in gewone auto's die voor de verkoop zijn bestemd in strijd is met de wet.

Op de vraag hoe Volkswagen reageerde op de waarschuwingen van Bosch antwoordde deze volgens Bild am Sonntag: ''in het kader van de betrekkingen met Volkswagen zijn wij verplicht tot vertrouwelijkheid''.

FAZ verwijst bij het bericht dat de eigen medewerkers vier jaar geleden waarschuwden naar bronnen binnen de raad van commissarissen. De commissarissen zouden alleen over de waarschuwing bericht hebben ontvangen. Niet duidelijk is waarom de waarschuwing zonder gevolgen bleef en wie er van op de hoogte was.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore