'Fuck de koning'-zaak

Geen vervolging voor 'fuck de koning'

28 mei 2015 15:17 Aangepast: 28 mei 2015 16:04
Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie gaat activist Abulkasim Al-Jaberi toch niet vervolgen voor het roepen van 'fuck te koning'. Volgens justitie heeft Al-Jaberi zijn uitspraak gedaan 'binnen de context van het publiek debat', en is het daarom niet strafbaar.

Het Openbaar Ministerie vervolgde activist Abulkasim Al-Jaberi begin deze maand omdat hij tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet 'fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis' heeft gezegd. Op het besluit om de activist te vervolgen, kwam een storm van kritiek. Het OM besloot daarna dat het meer tijd nodig had voor onderzoek.  

ZIE OOK: Fuck de koning? Koning: 'Daar ga ik niet over'

Al-Jaberi zei dat zijn omstreden uitspraak moet worden gezien in de context van een demonstratie over het Nederlands slavernijverleden, en niet als losstaande belediging van het koningshuis. Volgens Al-Jaberi wordt het slavernijverleden niet erkend in Nederland en doet het koningshuis daaraan mee.

"De duidelijkste signalen zijn wellicht het feit dat het koningshuis, het staatshoofd, jaarlijks in een gouden koets rondrijdt, van goud gestolen uit de derde wereld, waar ook afbeeldingen op staan van slaven", zei de activist in het televisieprogramma Pauw.

ZIE OOK: Zij werden wel veroordeeld voor majesteitschennis

​​Het OM gaat er nu, naar nader onderzoek, vanuit dat de activist zijn uitspraken inderdaad heeft gedaan 'binnen de context van het publieke debat'. Het OM geeft toe dat het extra onderzoek 'achteraf gezien' gedaan had moeten worden voordat er besloten werd Al-Jaberi te vervolgen. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`