Opmerkelijk

Medisch mysterie: man krijgt epileptische aanvallen van sudoku's

21 oktober 2015 02:46 Aangepast: 21 oktober 2015 15:07
Beeld © iStock

Wie had gedacht dat het oplossen van een sudoku-puzzel gevaarlijk kan zijn? Bij de meeste mensen is dat niet het geval, maar onderzoekers hebben een man onderzocht die epileptische aanvallen krijgt als hij sudoku's maakt.

De 25-jarige man krijgt last van stuiptrekkingen in zijn linkerhand als hij probeert een sudoku op te lossen, schrijft Science Alert. Volgens artsen is het de eerste keer dat ze zoiets tegenkomen.

In een video is te zien hoe de man, die aan allerlei apparatuur ligt in een onderzoekscentrum, een epileptische aanval krijgt terwijl hij probeert de puzzel op te lossen.

Lawine
De aanvallen hebben te maken met een ongeluk dat de man eerder had. Tijdens een skivakantie raakte hij bedolven onder een lawine. Daardoor ontstond een tekort aan zuurstof in zijn hersenen. Na het ongeluk begonnen de spieren van de man af en toe samen te trekken.

Maar het echte probleem kwam naar boven in de revalidatiekliniek. Terwijl de man daar lag en zich verveelde, wilde hij een sudokupuzzel maken. Terwijl hij probeerde de puzzels op te lossen, kreeg hij een epileptische aanval. De aanval stopte direct als hij de puzzel weglegde.

Bijzondere tactiek
De oorzaak van de aanvallen was de bijzonder manier van sudoku's oplossen, die de man voor zichzelf had ontwikkeld. In plaats van simpelweg proberen, maakte hij een visualisatie van de puzzel in zijn hoofd. Dat ingewikkelde denkwerk veroorzaakte de aanval.

Sinds hij de aanvallen kreeg, is de 25-jarige man gestopt met het maken van sudoku's. En sindsdien - inmiddels vijf jaar geleden - heeft hij geen aanvallen meer gehad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore