Nederland

Onderzoekers TU Delft bewijzen: Einstein had ongelijk

21 oktober 2015 19:00 Aangepast: 21 oktober 2015 19:43
Beeld © ANP

Het heeft 80 jaar geduurd, maar een experiment van onderzoekers op de TU Delft bewijst het ongelijk van Albert Einstein. Volgens Einstein kunnen we niet direct invloed hebben op deeltjes aan de andere kant van de wereld. Fout, zeggen de Delftse onderzoekers.

Het draait allemaal om de 'invloed op afstand'. Je kunt invloed hebben op iemand die bij je in de buurt is, bijvoorbeeld door hem aan te raken of tegen hem te praten. Maar dat werkt niet bij een persoon aan de andere kant van de wereld. Tenminste, niet op exact hetzelfde moment.

Sneller dan het licht
De reden daarvoor is volgens Einstein dat niets sneller kan bewegen dan het licht, de basis van zijn beroemde relativiteitstheorie. Dat staat haaks op wat de theorie van kwantummechanica zegt.

Volgens die theorie kunnen deeltjes wél invloed op elkaar uitoefenen als de deeltjes verstrengeld zijn. En dat werkt zelfs over extreem lange afstand. Als er met één van de verstrengelde deeltjes iets gebeurt, dan gebeurt exact hetzelfde met het andere deeltje. Zelfs al is dat aan de andere kant van de wereld.

Na 80 jaar bewezen
Einstein weigerde dat te accepteren. In 1935 schreef hij daarom dat de kwantummechanica 'niet af' was, omdat deze conclusie niet kon kloppen. Zijn ongelijk is nu, 80 jaar later, bewezen door de Delftse onderzoekers. Hun onderzoek wordt vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

In mei vorig jaar lukte het de onderzoekers al om een proef te doen met verstrengelde deeltjes, maar toen ging het om een afstand van 3 meter in dezelfde kamer. Deze keer is het onderzoek gedaan over meer dan een kilometer. Daarmee is bewezen dat het sneller is dan het licht.

Wat kun je ermee?
Het klinkt allemaal heel theoretisch, maar in de toekomst kunnen we ook echt iets hebben aan dit onderzoek, zegt Ronald Hanson van de TU Delft. "We kunnen er een kwantuminternet mee bouwen. Daar kun je mooie dingen mee bouwen, zoals een manier om berichten te versleutelen op een manier die niet te kraken is."

Hanson legt uit: "Je kunt mails nu al versleutelen, maar dan moet je de sleutel ook bij de ontvanger zien te krijgen. Bij verstrengeling hebben zowel de ontvanger als de verzender hetzelfde deeltje, zij hebben iets wat niemand anders heeft en dus krijgt niemand anders er toegang toe."

Maar los van de praktische toepassing is het onderzoek ook fundamenteel belangrijk voor de wetenschap. "Dit is hoe de wereld in elkaar zit en op het laagste niveau kunnen dus dit soort spookdingen gebeuren. De manier waarop we naar de wereld kijken moet anders zijn."

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`