Buitenland

Netanyahu: Hitler wilde joden helemaal niet vernietigen

21 oktober 2015 09:09 Aangepast: 21 oktober 2015 15:29

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu weet het zeker: Adolf Hitler was helemaal niet van plan de joden uit te roeien, hij wilde ze slechts het land uitzetten.

Dat de nazidictator zo'n zes miljoen joden toch de dood injoeg, zou hem zijn ingefluisterd door de islamitische moefti van Jeruzalem, Haj Amin al-Hoesseini.

Verbrand ze
De moefti zou tegen Hitler hebben gezegd dat alle joden naar Palestina zouden komen als hij ze het Duitse Rijk uit zou zetten. "Maar wat moet ik dan met hen doen?", zou Hitler hebben gevraagd. "Verbrand ze", zou het islamitische kopstuk als antwoord hebben gegeven.

Dit alles is te lezen in een toespraak die Netanyahu heeft uitgesproken op het 37ste Zionistische Congres. Daarop gaat hij in op de 'tien grote leugens' die volgens hem over Israël worden verspreid, met name door Palestijnen en moslims.

Hier de passage over Hitler zoals die in Netanyahu's speech voorkomt:

And this attack and other attacks on the Jewish community in 1920, 1921, 1929, were instigated by a call of the Mufti of Jerusalem Haj Amin al-Husseini, who was later sought for war crimes in the Nuremberg trials because he had a central role in fomenting the final solution. He flew to Berlin. Hitler didn’t want to exterminate the Jews at the time, he wanted to expel the Jews. And Haj Amin al-Husseini went to Hitler and said, "If you expel them, they'll all come here." "So what should I do with them?" he asked. He said, "Burn them."

Netanyahu haalt in zijn speech ook de golf van geweld aan die Israël momenteel overspoelt. Aanslagen met messen door Palestijnen op Israëlische burgers worden door het Israëlische leger met harde hand beantwoord.

Storm van kritiek
Netanyahu heeft een storm van kritiek geoogst met zijn uitspraken. Dat de moefti van Jeruzalem de geestelijk vader van de Holocaust was, is een stelling die wordt verworpen door de meeste historici.

Hitler en Al-Hoesseini ontmoetten elkaar weliswaar, maar dat was nadat de uitroeiing van de joden al was begonnen, zegt professor Dan Michman, werkzaam bij het Institute of Holocaust Reasearch van de universiteit van Bar-Ilan.

"Je kunt niet zeggen dat het de moefti was die Hilter op het idee bracht om de joden te vermoorden of verbranden", zegt ook Dina Porat van Yad Vashem, het Holocaust museum in Jeruzalem. "Het is niet waar. Hun ontmoeting vond plaats na een reeks van gebeurtenissen die daarop wijzen."

Duitsland
Ook de Duitse regering verwerpt de zienswijze van Netanyahu. Een woordvoerder van kanselier Merkel zei dat de Duitsers heel goed weten wie verantwoordelijk is. "Wij weten dat Duitsland verantwoordelijk is voor deze misdaad tegen de menselijkheid."

Netanyahu heeft inmiddels gereageerd op alle kritiek. Het was niet zijn bedoeling om de verantwoordelijkheid bij Hitler weg te halen, zegt hij. "Hij is verantwoordelijk voor de Endlösung, en hij nam het besluit." Maar Netanyahu noemt het tegelijk 'absurd' om de rol van de moefti te ontkennen, 'een oorlogsmisdadiger die Hitler aanmoedigde om de joden uit te roeien'.

Meer op rtlnieuws.nl:

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`