Aanpassingen Zwarte Piet

Zwarte Pieten in Bijenkorf worden goud

10 augustus 2015 11:57 Aangepast: 30 september 2015 11:21
De gouden Piet Beeld © De Bijenkorf

De zwarte klimpieten die al jaren in De Bijenkorf hangen tijdens Sinterklaas, krijgen dit jaar een gouden kleurtje.

De pieten klimmen en klauteren ieder jaar in de winkels in Den Haag, Utrecht, Amstelveen en Amsterdam in het atrium aan touwen naar boven. De vergulde pieten zijn onderdeel van een nieuwe strategie, zegt De Bijenkorf. 

ZIE OOK: Zwarte Piet-discussie laait alweer op

De winkelketen heeft de afgelopen tijd flink geïnvesteerd in zeven winkels. De vergulde klimpieten passen bij de nieuwe en luxere koers, volgens De Bijenkorf. 

Over het uiterlijk van de traditionele Zwarte Piet is de laatste jaren veel discussie. De keten zegt zich bewust te zijn van de gevoeligheden rondom Zwarte Piet. "We volgen de discussie in de samenleving met belangstelling en respect. We zien uit naar een feestelijke viering van Sinterklaas, zoals we dit al generaties lang vieren met onze klanten, hun kinderen en families."

Discussie
Buiten de Pieten had De Bijenkorf geen andere producten met traditionele pieten. De Bijenkorf staat, evenals winkelketens als V&D, Blokker, Hema en Albert Heijn, in de schijnwerpers wat betreft de discussie rondom de traditionele Zwarte Piet. Tegenstanders vinden producten met de afbeelding van Zwarte Piet, of andere uitingen met een zwarte knecht van Sinterklaas, discriminerend, racistisch en beledigend.

Zo zag Zwarte Piet in de winkels in 2013 eruit: 

Thumbnail
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore