Nederland

Levenslange schorsing na dood grensrechter Richard Nieuwenhuizen

26 oktober 2015 14:56 Aangepast: 26 oktober 2015 15:46

Vier voetballers die in december 2012 betrokken waren bij de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, mogen nooit meer voetballen. De KNVB heeft ze voor het leven geschorst.

Een vijfde speler is voor 60 maanden geschorst. Nieuwenhuizen overleed een dag na de wedstrijd tussen Buitenboys en Nieuw Sloten aan zijn verwondingen. De dood van de grensrechter zorgde voor veel ophef. Het eerste weekend na de dood van Nieuwenhuizen lag het amateurvoetbal helemaal stil. 

De tuchtcommissie van de KNVB deed vandaag uitspraak. Vanwege de strafrechtelijke procedure van het OM, kon de KNVB pas in juni van dit jaar met de zaak beginnen. De spelers waren al voorlopig geschorst. De vijf voetballers kunnen nog tegen de uitspraak in beroep. 

Maximale straf
De tuchtcommissie vond de juniorregeling, met een maximale straf van 36 maanden, niet op zijn plaats vanwege de omvang van het incident. Ontzetting uit het lidmaatschap van de KNVB, wat dus voor vier van de vijf spelers geldt, is de maximale straf in de tuchtrechtspraak van het voetbal. 

De schorsing van 60 maanden voor de vijfde voetballer is ingegaan op 3 december 2012. Hij is minder zwaar gestraft omdat hij duidelijk spijt heeft betuigd. 

Zes jaar cel voor voetbalvader
De Amsterdamse voetbalvader die was betrokken bij de dood van Nieuwenhuizen kreeg eind 2013 in hoger beroep zes jaar cel opgelegd. De minderjarige verdachten werden toen tot maximaal twee jaar jeugddetentie veroordeeld, waarvan een deel voorwaardelijk.

Meer op rtlnieuws.nl:
Zoon Richard Nieuwenhuizen: 'De wedstrijd spookt nog door mijn hoofd'

Respect voor de zonen van Richard Nieuwenhuizen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore