Politiek

'Bij de eerste grote bek is die open brief weer vergeten'

28 oktober 2015 15:25 Aangepast: 28 oktober 2015 15:45

De open brief waarin politieke partijen afstand nemen van de verharding van het asieldebat, zal weinig invloed hebben, verwacht hoogleraar sociologie Peter Achterberg. "Bij de eerste grote bek in het parlement is die brief weer vergeten."

In de brief riepen vrijwel alle politieke partijen in de Tweede Kamer hun kiezers op tot meer verdraagzaamheid en meer begrip voor elkaar. GroenLinks-leider Jesse Klaver kwam met het idee voor de brief. Hij reageerde daarmee op het in brand steken van twee auto's van een partijgenoot in de gemeente Wormerland.

Meer incidenten
Er waren meer incidenten de laatste tijd: ordeverstoringen tijdens infobijeenkomsten over opvang van vluchtelingen, bedreigingen voor burgemeesters, wethouders en raadsleden, en een kogelbrief voor VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.

Zal de brief dit soort incidenten voortaan voorkomen? Socioloog Achterberg heeft er weinig hoop op: "Het is een verkrampte poging om het land weer een beetje rustig te krijgen."

Achterberg vindt namelijk dat de incidenten voor een deel komen door de toon van de politici. "Vroeger waren de bevolkingsgroepen het ook niet met elkaar eens. Maar het grote verschil was dat de politieke elite toen meer met elkaar samenwerkten. Nu lijkt het erop dat de politieke elite elkaar niet kan luchten of zien."

'Nepparlement'
Als voorbeeld noemt Achterberg de opmerking van PVV-leider Geert Wilders over het 'nepparlement'. In dat soort opmerkingen schuilt volgens de socioloog een gevaar: "Voor mensen die toch al gefrustreerd zijn over de komst van vluchtelingen, kan het de rem eraf halen. Dan denken ze: al die politici in Den Haag doen toch niets voor ons." 

Als politiek Den Haag vanaf nu niet meer 'rollenbollend' over straat zou gaan, dan zou de brief volgens Achterberg wel een 'goede eerste aanzet' kunnen zijn. "Maar bij de eerste grote bek in het parlement is die brief vergeten. Je moet het zo zien: als ik mijn vrouw zou slaan, kan ik niet tegen mijn kinderen zeggen dat ze op het schoolplein andere kinderen niet mogen slaan."

Brief fractievoorzitters: 

Een van ons, de fractievoorzitter van de PVV, weet hoe het is om jarenlang bedreigd te worden. De vrijheid is klein als er ieder uur van de dag beveiliging nodig is. Wij betreuren het dat dit in Nederland gebeurt. Het past niet in onze democratische rechtsstaat.

De afgelopen weken volgt het ene incident op het andere. Een raadsvergadering wordt gestaakt vanwege de intimiderende sfeer. Inspraakavonden voor burgers worden overschreeuwd door mensen met wie geen fatsoenlijk gesprek mogelijk is. Bezorgde burgers worden voor racisten uitgemaakt. Mensen vloeken, tieren en wensen elkaar de ergste dingen toe als ze in demonstraties tegenover elkaar staan. Anonieme bedreigingen via mail en sociale media nemen toe, zo lijkt het. Mensen, welke opvatting zij ook hebben, die zich zo gedragen, maken voor ons allemaal de vrijheid kleiner.

Wij maken ons zorgen over dit klimaat van bedreiging en intimidatie. Het debat over vluchtelingen en de opvang in Nederland wordt terecht op het scherp van de snede gevoerd. En ook wij hebben daar emoties bij. De verschillen tussen ons zijn groot. In het politieke debat maken wij die verschillen duidelijk. Dat kan er stevig aan toe gaan. Dat kunnen wij hebben. Dat kan onze democratische rechtsstaat hebben.

Onze oproep aan iedereen die zijn stem wil laten horen: verwar dreigementen en beledigingen niet met argumenten. Laat elkaar aan het woord, ook al ben je het verschrikkelijk met de ander oneens. En blijf af van onze volksvertegenwoordigers die zich dag in, dag uit inzetten voor het belang van hun gemeente. Wij zijn het over veel oneens, maar hierover bestaat geen enkel verschil van mening: in Nederland voeren we een debat zonder dreigementen, intimidatie en geweld.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws
`