Nieuws

Dit moet je doen bij dichte mist

16 augustus 2017 06:42 Aangepast: 24 juli 2018 10:02

Rijden in de mist is erg gevaarlijk en niet zelden gebeuren en grote ongelukken door mist tijdens de ochtendspits. Dit moet je doen als je door de mist rijdt.

Let op je snelheid
Je zou het misschien niet zeggen, maar van mist ga je onbedoeld harder rijden. Dat komt omdat je geen referentiepunt meer hebt van waar je naar toe gaat en hoe snel. Hetzelfde effect heb je op een brede, lege weg, waar je ook minder referentie hebt. In de mist is hard rijden erg gevaarlijk. Let dus goed op je snelheid en doe rustig aan. Blijf daarbij wel letten op het overige verkeer: als je veel langzamer rijdt dan iedereen om je heen, geeft dat ook een risico.

 

Niet te dicht aansluiten
Houd voldoende afstand tot je voorligger. Je weet nooit of hij plotseling moet remmen. Blijf bovendien zoveel mogelijk rechts rijden, zodat je in geval van nood snel de vluchtstrook op kan duiken. Bij zeer dichte mist is inhalen in alle gevallen een slecht idee.

Zorg voor optimaal zicht
Als het zicht op de weg door de mist erg slecht is, kun je wel zorgen dat je verder de best mogelijke condities hebt. Zorg dus voor goed zicht om je heen. Gebruik je ruitenwissers tegen kleine waterdruppeltjes die zich afzetten op je voorruit, stel je spiegels goed in en was je ramen. 

Let op je verlichting
Gebruik bij mist altijd je dimlicht en nooit groot licht. Daarmee kun je jezelf via de mist verblinden. Je mistlampen moet je alleen gebruiken bij dichte mist. Is het zicht minder dan 200 meter, dan mag je je mistlampen vóór aanzetten. Daarmee heb je zelf beter zicht, omdat de lampen laag zitten en breed schijnen. De afstand kun je inschatten door te kijken naar hectometerpaaltjes (elke 100 meter) of lantaarnpalen (op de snelweg elke 50 meter). Pas bij zéér dichte mist, met een zicht van minder dan 50 meter, gebruik je je mistlamp achter. Zet de lamp uit zodra je weer wat meer zicht hebt.

Let op jezelf
In de mist rijden is erg vermoeiend en je bent waarschijnlijk nog maar net wakker. Als het niet lukt om je te concentreren, zoek dan zo snel mogelijk een parkeerplaats op. Dan maar wat later op je afspraak. Een raampje open zetten helpt je actiever te rijden en zorgt er ook voor dat je sneller hoort dat er iets aan de hand is.

Meer op rtlnieuws.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore