Nederland

Proef: scholen mogen afwijken van alle regels

02 november 2015 16:56 Aangepast: 02 november 2015 20:50
Beeld © Thinkstock

Enkele tientallen scholen mogen vanaf januari afwijken van vrijwel alle regels. Het gaat om uitmuntende basis- en middelbare scholen die gaan meedoen aan een experiment voor 'regelluwe' scholen.

Het doel is om de scholen zo veel ruimte te geven dat ze het onderwijs naar eigen inzicht nog beter kunnen maken.

Het kabinet besloot vorige week dat staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) deze proef mag uitvoeren, De scholen die mee mogen doen, hebben al twee keer het predikaat 'excellent' gekregen. Inmiddels hebben zich 44 scholen aangemeld. Dekker wil de proef later eventueel uitbreiden met andere scholen.

De deelnemende scholen hoeven bijvoorbeeld niet het standaardaantal lesuren te geven en mogen verplichte vakken anders invullen. Maar ze mogen niet alle regels aan de kant zetten. Zo moeten leerlingen een volwaardig diploma halen. Bovendien moeten leerlingen, ouders en docenten via de medezeggenschapsraad eerst instemmen met het experiment.

Ideeën van directeuren
Er zijn scholen met al concrete plannen, zo blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. "Ik heb al wat ideeën", zegt de directeur van basisschool OBS de Venen. Zo zou hij kinderen twee snipperdagen per jaar willen geven. "Dan hoeven we niet meer met ouders te onderhandelen of ze hun kind een dagje van school mogen halen." Daarnaast zou de directeur om de honderd dagen een nieuw plan willen maken voor de school. "Nu moeten we een vierjarenplan maken. Ik vind dat veel te lang; de maatschappij verandert snel."

Een andere directeur van het Goois Lyceum geeft aan dat hij over een 'drastische wijziging in de derde klas' nadenkt. "We willen de leerlingen al rond kerst een profiel laten kiezen, waarbij de hele derde klas tot aan kerst in het teken staat van die keuze. Na de kerst zitten ze dan al in het profiel dat ze willen gaan doen in de bovenbouw. Mochten ze dan nog willen wisselen, dan is dat minder ingrijpend dan in de vierde klas."

Meer op rtlnieuws.nl:
Deze scholen mogen een deel van de regels opzij zetten

RTL Nieuws
`