Hoorzitting MH17-rapport

CDA: MH17-onderzoek incompleet zonder data Rusland Oekraïne

03 november 2015 06:44 Aangepast: 03 november 2015 08:36
Beeld © RTL Nieuws

Het kabinet moet aan de Verenigde Naties melden dat het MH17-onderzoek niet compleet is. Dat wil het CDA. In het onderzoek naar de MH17-crash ontbreken bepaalde radargegevens van Rusland en Oekraïne.

Vlucht MH17 is neergeschoten met een BUK-raket die is afgevuurd vanuit Oost-Oekraïne. Dat was afgelopen maand de conclusie van de Onderzoekersraad over de MH17-crash. De onderzoekers kregen van Oekraïne en Rusland niet alle radargegevens, zo blijkt uit het rapport. 

Die gegevens zijn wel van belang, benadrukt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt: "Als je die gegevens hebt, dan kun je beter zien hoe het vliegtuig uit elkaar valt. Dan weet je meer over de oorzaak van de ramp. Je ziet ook nog of er militaire vliegtuigen in de buurt waren of niet, wat Rusland beweert. Als je die primaire radargegevens hebt, kun je 100 procent zeker zeggen of dat wel of niet het geval was."

Formeel melden
Oekraïne zegt dat de radar uitstond, Rusland zegt dat de beelden niet zijn opgeslagen. "Landen die ze hebben, zijn verplicht ze te leveren", zegt Omtzigt. "Van Rusland was het zeker dat ze die gevens wel hadden, dus Rusland heeft zich niet aan de VN-regels gehouden."

Het CDA vindt dat het kabinet in actie moet komen. "De Nederlandse regering moet dit formeel melden, zodat de Veiligheidsraad zelf kan besluiten of ze hier actie op onderneemt."

Vanmiddag is in de Tweede Kamer een hoorzitting met de Onderzoeksraad. Eerder zei de Onderzoeksraad dat ze ondanks het ontbreken van de radargegevens genoeg informatie hebben voor de conclusies.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`