Hoorzitting MH17-rapport

Hoorzitting over MH17: de vier belangrijkste fragmenten

03 november 2015 20:41 Aangepast: 03 november 2015 20:54
Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Beeld © ANP

In de Tweede Kamer gaf de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vandaag een toelichting op het onderzoek naar de MH17-crash. Politiek verslaggever Fons Lambie zet de belangrijkste fragmenten op een rij.

1. 'Elke luchtvaartmaatschapij maakt een andere afweging'
Waarom vloog vlucht MH17 boven oorlogsgebied? Had Malaysia Airlines een andere route moeten nemen? Volgens de OVV had Oekraïne het luchtruim moeten sluiten. Maar wanneer een luchtruim niet of gedeeltelijk gesloten wordt, blijkt dat luchtvaartmaatschappijen verschillende afwegingen maken over waar ze vliegen of niet. Bekijk hier de uitleg van de Onderzoeksraad:

2. 'Informatie over zware wapens'
De militaire inlichtingendienst, de MIVD, had informatie over zware wapens in Oost-Oekraïne, concludeert de Onderzoeksraad. NAVO-generaal Breedlove zei op een persconferentie een paar weken voor de MH17-ramp dat in Oost-Oekraïne luchtafweergeschut aanwezig was. Pijnlijke constatering: iedereen wist van de oorlog en de zware wapens, maar niemand legde de link met een dreiging voor burgervliegtuigen.

3. 'Russen werkten goed mee'
Uit de hoorzitting blijkt dat Rusland in eerste instantie goed meewerkte aan het onderzoek naar de crash, maar gaandeweg veranderde die houding. Kijk naar deze uitleg van OVV-voorzitter Tjibbe Joustra: 

4. 'Geen andere vliegtuigen in de buurt'
Ondanks het uitgebreide onderzoek van de Onderzoeksraad zijn er theorieën dat in de buurt van vlucht MH17 andere vliegtuigen vlogen, bijvoorbeeld Oekraïense straaljagers. En daar is de Onderzoeksraad helder over: 

"Nu is het wachten op de reactie van het kabinet op het rapport", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Dan wil de Kamer graag in debat met het kabinet over het MH17-rapport. De hoorzitting van vandaag was interessant, maar heeft weinig nieuwe inzichten opgeleverd. Het was vooral een toelichting op het uitgebreide rapport van de Onderzoeksraad."

Meer op RTLNieuws.nl
Schrijvers rapport MH17 zijn afgeleid, misleid en verleid

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`