Klachten over overvolle treinen

Volle treinen: 'Daar betaal ik dan 3900 euro per jaar voor'

07 november 2015 17:59 Aangepast: 24 juli 2018 10:02
Beeld © ANP

'Sardientjes in blik', 'haringen in een ton' en 'veetransport'. Reizigers die veel in overvolle treinen zitten, zijn bepaald niet tevreden over de manier waarop zij vervoerd worden. Reizigers maken zich zorgen over hun veiligheid en vinden de geleverde service tegenover de prijs van een kaartje buiten proporties.

Dit blijkt uit een analyse van ruim 15.000 meldingen van drukke treinen die sinds begin dit jaar binnenkwamen bij reizigersorganisatie Rover. RTL Nieuws dook in de cijfers en de klachten. De meest voorkomende woorden in de klachten hebben we op een rijtje gezet:

Thumbnail

Flauwgevallen
Reizigers maken zich ernstige zorgen over de veiligheid bij volgepropte treinen, waarbij vrijwel iedere centimeter benut wordt om maar mee te komen. "Als er iets was gebeurt, is de ellende niet te overzien", stelt één van de melders.

Conducteurs roepen – zo blijkt uit de reacties – regelmatig reizigers op om vooral niemand meer toe te laten in de trein om de veiligheid te waarborgen. Helaas gaat het niet altijd goed. Ruim twintig melders zagen iemand het bewustzijn verliezen in een drukke trein. "Er was iemand flauwgevallen. Gevaar voor de gezondheid was overduidelijk."

Filmpjes als bewijs voor de baas
De prijs voor treinabonnementen en -kaartjes in combinatie met de geleverde service is ook veel staande reizigers een doorn in het oog. "Daar betaal ik dan 3900 euro per jaar voor", zegt een teleurgestelde abonnementhouder.

Een andere reiziger filmt steevast zijn ritten in volle treinen. Hij doet dat voor zijn baas. "Anders kan ik mijn werkgever niet uitleggen waarom ik nooit op tijd ben."

Plastic tas
Sommige reizigers proberen er maar het beste van te maken en bereiden zich waar het kan voor op een drukke treinrit. "Ik heb altijd een plastic tas mee, omdat ik weet dat ik op dinsdag en donderdag zeker tot Zaandam en anders Sloterdijk niet kan zitten en dus op de trap plaats zal moeten nemen."

Anderen zien geen verbeteringen en laten daarom de trein links liggen. "Ik ben zelf nog student, maar zit na vele ergernissen er toch zwaar over na te denken om een klein tweedehands autootje aan te schaffen."

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws / Jasper Bunskoek
`