ABN Amro naar de beurs

ABN naar de beurs, maar wat levert dat op?

22 mei 2015 14:35 Aangepast: 06 september 2015 17:07
Beeld © ANP

ABN Amro gaat naar de beurs. Daarmee komt de bank weer een beetje op eigen benen te staan. Waarom doet het kabinet dat, en heeft dat gevolgen voor de klant?

1. Waarom gaat ABN Amro naar de beurs?
ABN Amro is nu volledig in bezit van de overheid. Dat is al zo sinds oktober 2008, toen ABN Amro en het Nederlandse deel van Fortis genationaliseerd werden. De overheid kocht ABN toen omdat de bank anders failliet zou gaan. Maar de bedoeling was altijd al om de bank zo snel mogelijk weer te verkopen. Dat gaat nu gebeuren.

2. Wat levert dat op?
Dat zal moeten blijken bij de beursgang. Nederland heeft in totaal 24 miljard euro voor ABN Amro betaald. Minister Dijsselbloem heeft door experts laten uitrekenen dat de bank nu 15 miljard waard is. Er zal dus sowieso een flink verlies worden geleden.
 
3. Wordt de bank in één keer verkocht?
Nee. Eerst wordt 20 tot 30 procent van de bank naar de beurs gebracht. Daarna zal telkens een stukje extra worden verkocht.
 
4. Waarom wordt gekozen voor een beursgang?
De bank had ook in één klap aan een andere bank of investeerder kunnen worden verkocht. Maar het kabinet kiest voor een beursgang. Daarmee kan de bank geleidelijk, in stukjes, worden verkocht. En Nederland kan er zo uiteindelijk ook voor kiezen om een deel in eigen handen te houden.

5. De beursgang werd toch onlangs uitgesteld?
De rel rondom de salarissen van de top heeft alles wel vertraagd. Eigenlijk zou het kabinet al twee maanden geleden bekendmaken wanneer ABN Amro naar de beurs zou gaan. Maar toen kwam opeens naar buiten dat de raad van bestuur een salarisverhoging van een ton had gekregen. Daarover ontstond maatschappelijke onrust, waarna Dijsselbloem het beter vond om even te wachten. Kennelijk vindt hij het klimaat weer wat rustiger en durft hij het nu wel aan.
 
6. Waarom blijft de bank niet gewoon een staatsbank?
Omdat bankieren niet de taak van de overheid is, vindt het kabinet. Bovendien heeft Nederland veel geld in de redding van ABN Amro geïnvesteerd, en dat moet (deels) worden terugverdiend. Met dat geld wordt de staatsschuld een beetje afgelost, zodat we daar minder rente op hoeven te betalen.
 
7. Verandert er iets voor klanten?
Nee. De bank blijft gewoon ABN Amro heten. Alleen het eigendom verandert, maar daar merk je als klant waarschijnlijk niks van. Net zoals je als klant de afgelopen jaren ook niet hebt gemerkt dat je bankierde bij een staatsbank.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore