Nederland

Een op de vier Nederlanders wel eens vast in lift

09 november 2015 11:05 Aangepast: 06 maart 2016 18:38
Een grote angst voor veel mensen: opgesloten zitten in een lift. Beeld © Screenshot YouTube

Eén op de vier Nederlanders heeft wel eens vastgezeten in een lift. Schrikken natuurlijk, maar het beste is om alarm te slaan en te blijven zitten waar je zit. Zelf uit de lift proberen te komen is levensgevaarlijk, waarschuwt het Liftinstituut.

Toch blijkt uit een enquête dat één op de drie mensen toch zou proberen om uit de lift te komen, en dat is volgens het Liftinstituut verontrustend.

Een lift die niet helemaal voor een etage staat sluit de liftschacht niet af. Daardoor kun je in de schacht vallen. Ook kan een lift plotseling weer in beweging komen. Als je dan net bezig bent om uit de lift klauteren, kun je klem komen te zitten.

'Onder de pet'
Jaarlijks gebeuren kleine ongelukken, maar hoeveel is niet bekend. "Van kleine ongelukken zonder ernstige verwondingen wordt geen melding gemaakt", zegt een woordvoerder van het Liftinstituut. "Ongelukken worden onder de pet gehouden, bedrijven waar de lift vast komt te zitten willen niet dat mensen bang worden."

Grote ongelukken worden wel gemeld bij het instituut, zoals twee jaar geleden. Toen wurmde zich iemand uit een lift, maar die viel vervolgens in het gat onder de lift. Hij raakte zwaargewond. "Wat ons betreft is er maar één juiste keuze", zegt de instantie. "Laat je altijd bevrijden door de storingsdienst of door mensen die daarvoor zijn opgeleid."

Per dag zijn er 43 meldingen van liften die zijn vastgelopen en jaarlijks zitten mensen in totaal 42.500 uur vast in liften. Genoeg reden om bang te zijn in een lift? Volgens het instituut is dat nergens voor nodig. Vastzitten is vervelend, maar niet gevaarlijk. Het is een fabeltje dat de zuurstof op kan raken in een lift. Ook is het dankzij veiligheidssystemen uitgesloten dat een lift naar beneden valt, zelfs al zijn de kabels gebroken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore