Verkeersboetes te hoog?

Rechter: verkeersboetes in Nederland jarenlang te hoog

10 november 2015 17:56 Aangepast: 11 november 2015 17:35
Beeld © ANP

Verkeersovertreders hebben jarenlang te hoge boetes betaald. Dat blijkt uit een uitspraak van een rechter in Arnhem. De boetes werden verhoogd om de staatskas te spekken en dat is volgens de kantonrechter niet toegestaan.

De kantonrechter deed de uitspraak in een zaak die was aangespannen door een automobilist uit Nijmegen. De man kreeg in 2014 een boete van 32 euro omdat hij 5 kilometer te hard reed. Hij was het niet eens met de hoogte van de boete en ging in beroep. De kantonrechter heeft hem in het gelijk gesteld. 

Inflatiecorrectie
Gebruikelijk is dat de boetebedragen worden aangepast met een inflatiecorrectie. Maar in 2008, 2011 en 2012 zijn de boetebedragen met een hoger percentage verhoogd dan nodig was om de inflatiecorrectie door te voeren. 

Volgens de kantonrechter uit Arnhem is het niet toegestaan om op deze manier de staatskas te spekken. Na aanpassing van het bedrag moet de staat aan de man uit Nijmegen een bedrag van 9 euro terugbetalen.

Tik op vingers van minister
Het gaat om de uitspraak van een kantonrechter, dat is niet de hoogste rechter. Maar volgens hoogleraar strafrecht Henny Sackers kan de uitspraak een grote uitwerking hebben.

"Principieel zegt de kantonrechter dat de verhogingen van de laatste jaren in strijd zijn met de wet", stelt Sackers. "Prijsindexeren is wel toegestaan, maar wat heeft de minister gedaan? Hij deed het om de staatskas te vullen, zegt de rechter nu met zoveel woorden. En dat mag dus niet. Effecten kunnen aanzienlijk zijn. Dit kun je zien als een tik op de vingers van de minister."

Meer op rtlnieuws.nl:

 

 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`