Lek Commissie Stiekem

'Dit kan het grootste politieke schandaal in decennia worden'

11 november 2015 21:46 Aangepast: 12 november 2015 01:29

Het nieuws dat de Rijksrecherche politici in beeld heeft in het onderzoek naar het lekken uit de Commissie Stiekem, is als een bom ingeslagen in politiek Den Haag. "Dit zou weleens het grootste politieke schandaal van de afgelopen decennia kunnen worden", zegt politiek commentator Frits Wester.

Het Openbaar Ministerie heeft bij het onderzoek naar het lekken van geheime informatie uit de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, de zogenaamde 'Commissie Stiekem', 'één of meer leden van de commissie' in beeld gekregen. Het is onduidelijk om wie het gaat.

De gevolgen voor het lid of de leden die gelekt hebben, zullen groot zijn, verwacht Wester. "Het is einde politieke carrière voor degene die gelekt hebben."

Nog nooit meegemaakt
Wester noemt het ongekend. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Stel je voor dat straks blijkt dat er meerdere fractievoorzitters gelekt hebben, dan kan dat zeker invloed hebben op het voortbestaan van het kabinet."

Het OM gaat de behandeling van de aangifte nu overdragen aan het Presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer. Het OM is namelijk niet bevoegd om verder onderzoek te doen, aangezien het hier mogelijk om een ambtsmisdrijf door een lid van de Tweede Kamer gaat. 

De Kamer zal dit onderzoek heel serieus moeten oppakken, zegt Wester. "Ze moeten wel. Dit kunnen ze nu niet meer onder de pet houden."

Bekijk het commentaar van Frits Wester terug:

Meer op RTLNieuws.nl:

RTL Nieuws
`