Onrust in Oranje om asielzoekers

Dijkhoff in de knel: Nederland kan vluchtelingencrisis amper aan

07 oktober 2015 06:00 Aangepast: 07 oktober 2015 08:12
Beeld © ANP

Nederland kan de toestroom van vluchtelingen amper meer aan. Er is nog altijd gebrek aan opvangplekken en bij asielorganisaties zijn grote achterstanden bij de registratie van vluchtelingen.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff besloot gisteravond dat het Drentse dorpje Oranje alsnog 700 asielzoekers extra moet opvangen. De gemeente is tegen, maar Dijkhoff dwingt de gemeente om de opvang toch te regelen. Dat leidde tot felle protesten van inwoners. De staatssecretaris kwam zijn besluit uitleggen in Oranje. Hij werd belaagd door woedende demonstranten. Een vrouw raakte gewond toen ze de auto van Dijkhoff blokkeerde en werd weggetrokken door een agent.

De extra opvang in Oranje is nodig 'om te voorkomen dat asielzoekers op straat terecht komen', schrijft staatssecretaris Dijkhoff in een brief aan de Tweede Kamer. "De nood is onverminderd hoog."

Grote achterstanden
Dijkhoff schrijft verder over de grote achterstanden bij de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND). In de maand september zijn er 12.800 vreemdelingen die een asielaanvraag willen indienen. Maar door de drukte loopt een asielaanvraag vertraging op. Tot nu toe heeft de IND pas 8.600 aanvragen geregistreerd in het systeem. En het aantal asielaanvragen in september stijgt nog verder omdat niet iedere asielzoeker al een aanvraag heeft ingediend. 

De opvang komt in de knel omdat in de asielzoekerscentra veel mensen met verblijfsvergunning zitten. Vluchtelingen met een verblijfsvergunning moeten doorstromen naar woningen in gemeenten, maar ook daar is een groot tekort. In de tweede helft van dit jaar moeten ruim 20.000 mensen met vergunning een huis krijgen. Ook daar is een achterstand, schrijft de staatssecretaris. Het kabinet kijkt nu naar lege rijksgebouwen, kantoren en tijdelijke woningen, om zoveel mogelijk mensen te huisvesten. Ook is het mogelijk dat asielzoekers woningen gaan delen.

'Alle hens aan dek'
"Het is alle hens aan dek voor het kabinet. De nood is zo hoog dat Dijkhoff beslissingen doordrukt tegen de wil van de gemeenten in", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Als de instroom zo hoog blijft, dan zal dit vaker gaan gebeuren. Het systeem loopt vast, terwijl de discussies tussen voor- en tegenstanders steeds feller worden." 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`