Opmerkelijk

Arts waarschuwt: Kinderen krijgen appnek van smartphone

16 oktober 2015 16:30 Aangepast: 16 oktober 2015 20:08
Kinderen spelen een spelletje op hun iPad (Archieffoto) Beeld © ANP

Opgepast! Van veel appen en spelletjes doen op hun smartphone kunnen kinderen een 'appnek' krijgen. Daarvoor waarschuwt een Australische chiropractor.

Dr. James Carter zegt dat hij veel patienten in zijn praktijk ziet met nekproblemen. Het probleem wordt veroorzaakt door lang gebogen over een smartphone of tablet te zitten. Daardoor komt er extreem veel druk op de nek. De arts heeft röntgenfoto's laten zien, waarop de 'appnek' duidelijk te zien is:
 

Tegen de Daily Mail zegt Carter dat hij in zijn praktijk kinderen vanaf zeven jaar ziet met een abnormaal gebogen wervelkolom. Volgens de arts zou de helft van de jongeren er last van hebben.

Operatie nodig
"Veel patiënten klagen over hoofdpijn, maar het blijkt dat gebruik van smartphones de oorzaak is", zegt Carter tegen de krant. Als kinderen hun gedrag niet aanpassen, kan een operatie nodig zijn.

De 'appnek' is trouwens simpel te voorkomen, zegt de arts. Door meer beweging, sporten en een gezonde leefstijl krijgen kinderen er geen last van.

Volgens Joost Wessels van het UMCG speelt het probleem in Nederland nog niet. "In UMCG zien we geen toename van aantal kinderen met nekklachten door smartphones", laat hij weten.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`