Nederland

Honderdduizenden wanbetalers in de zorg

04 september 2014 19:03 Aangepast: 06 september 2015 16:58
(Archieffoto) Beeld © ANP

Het aantal wanbetalers in de zorg neemt sterk toe. Er zijn nu 331 duizend Nederlanders die structureel hun zorgpremie niet betalen.

Bij elkaar opgeteld gaat het intussen om meer dan 1 miljard euro schuld. Van meer dan 100 duizend wanbetalers is de zorgtoeslag afgepakt.

RTL Nieuws vroeg cijfers op over het aantal wanbetalers en de schuld die ze hebben. Het aantal mensen dat niet wil of kan betalen, is de eerste acht maanden van dit jaar met 5 procent toegenomen. In de meeste gevallen gaat het om mensen die ook ergens anders nog schulden hebben.

ZIE OOK: Deurwaarders jagen op wanbetalers zorg

Wie zes maanden of langer zijn premie niet betaalt, komt terecht bij het Zorginstituut. Dat verhoogt de betalingsachterstand meteen met een boete van 40 euro per maand en heeft een paar mogelijkheden om het geld te innen. Zo kan het instituut beslag leggen op het loon of de uitkering en de zorgtoeslag afpakken.

Dat laatste, het afpakken van de zorgtoeslag, is mogelijk sinds april 2013 en geldt als relatief nieuwe maatregel in de strijd tegen wanbetaling. Vorig jaar werd dit ultieme middel bij 110.000 mensen ingezet. Zo werd in ieder geval 100 miljoen euro zekergesteld.

ZIE OOK: 'Minister moet wanbetalers aanpakken'

Verzekeraars doen er steeds meer aan om mensen te helpen bij het betalen van hun rekeningen. Zo bieden ze maandelijks tienduizenden klanten betalingsregelingen aan. Zo poogt de verzekeraar te voorkomen dat de problemen uit de hand lopen. Ondanks de ondersteuning loopt het aantal wanbetalers met een achterstand van meer dan zes maanden aldoor op.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore