Hervorming belastingstelsel

Afschieten belastingplan: Wiebes waarschuwt voor miljoenen naheffingen

18 november 2015 14:05 Aangepast: 18 november 2015 15:19
Staatssecretaris Eric Wiebes in de Tweede Kamer. Beeld © ANP

Miljoenen Nederlanders krijgen in 2017 een naheffing als het belastingplan het niet haalt, waarschuwt staatssecretaris Wiebes. In de voorlopige aanslag voor volgend jaar heeft de belastingdienst namelijk al rekening gehouden met de belastingverlaging die in de plannen zit. Het is te laat om dat nog aan te passen.

Als het belastingplan niet doorgaat, krijgen vier miljoen mensen een onjuiste voorlopige aanslag. Die kun je lopende het jaar wel aanpassen, maar volgens Wiebes zijn er maar weinig mensen die van die mogelijkheid gebruik maken. Het zal in ieder geval zorgen voor veel vragen als mensen erachter komen dat hun een naheffing wacht. De belastingtelefoon zal rood staan. Wiebes houdt rekening met honderdduizenden extra telefoontjes.

De Tweede Kamer stemde vanmiddag in met het belastingplan van Wiebes. Regeringspartijen PvdA en VVD kregen daarbij steun van oppositiepartij CDA. Maar in de Eerste Kamer dreigen de plannen te sneuvelen omdat deze drie partijen daar geen meerderheid hebben. Andere partijen waar het kabinet zaken mee hoopte te doen, haakten afgelopen dagen een voor een af.

Als de belastingverlaging niet doorgaat, betekent dat ook verlies van koopkracht voor grote groepen mensen, schrijft Wiebes. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore