Buitenland

'EU en VS dicht bij akkoord over digitaal privacyverdrag'

27 oktober 2015 11:03 Aangepast: 27 oktober 2015 12:40

De EU en de VS zouden vandaag dichtbij het sluiten van een nieuw verdrag over de omgang met digitale data van burgers zijn.

"Er is in principe een overeenkomst over deze zaken, maar we zijn er nog over in discussie om te zorgen dat de afspraken bindend genoeg zijn om aan de eisen van een rechtbank te voldoen", zei eurocommissaris Věra Jourová maandag in het Europees Parlement.

De overeenkomst gaat over de opvolger van het Safe Harbor-verdrag. Die overeenkomst hadden Europa en de VS gesloten om het mogelijk te maken dat bedrijven gegevens van Europese burgers kunnen opslaan op Amerikaanse servers. Bijvoorbeeld als Europese burgers hun informatie op het Amerikaanse Facebook opslaan.

Betere bescherming
Het Europese Hof oordeelde begin oktober echter dat het verdrag ongeldig was. Safe Harbor waarborgt volgens de rechter onvoldoende de privacy van burgers, iets dat onder meer met informatie van klokkenluider Edward Snowden werd bewezen.

Vooral in de hoek van de Amerikaanse inlichtingendiensten zou nog het meest te onderhandelen zijn. Inlichtingendiensten als de NSA willen het liefst zo makkelijk mogelijk toegang tot zoveel mogelijk informatie. Europa wil dat de VS alleen nog maar in bepaalde gevallen informatie over Europese burgers kan opvragen. Zo moet de data van Europeanen beter beschermd worden, ook al staat die op Amerikaanse servers.

Nadat het Hof het verdrag ongeldig heeft verklaard, hebben de Europese privacy-organisaties een ultimatum gesteld: de EU en de VS moeten voor eind januari een nieuw akkoord hebben bereikt. Lukt dit niet, dan dreigen Europese privacy-waakhonden de zaken in eigen hand te nemen. Ze zouden bijvoorbeeld dwangsommen of boetes op kunnen leggen.

Bron: Bright.nl. Elke maandag om 22.30 uur Bright TV op RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van