Terreurdreiging Brussel

Impact terreurdreiging op openbare leven Brussel: 'sfeer is grimmig'

21 november 2015 13:40 Aangepast: 21 november 2015 15:58
Legervoertuigen in het straatbeeld van Brussel Beeld © AFP

"Sommige winkels zijn dicht, overal zijn militairen en is politie en er rijden legervoertuigen door de stad. De sfeer is wel een beetje grimmig." RTL Nieuws-verslaggever Jaap van Deurzen vertelt wat hij ziet in Brussel.

Het openbare leven in de hoofdstad van België wordt flink beïnvloed door de verhoogde terreurdreiging. Openbare gebouwen zijn dicht, evenementen worden afgeblazen en winkelcentra worden gesloten. Toch is het niet stil op straat. 

Ramptoerist
"Overal in de stad zie je mensen", ziet Jaap van Deurzen. "Ik heb mensen gesproken die zelfs speciaal hier naartoe zijn gekomen om foto's te maken. Eén gaf ook eerlijk toe 'ik ben een ramptoerist'. Maar ze kijken wel meer om zich heen en zijn oplettend." Eén van hen zei: "Je weet dat het speelt, maar je denkt 'dit overkomt mij niet'."

Volgens een ondernemer in de binnenstad regeert de angst. Zelf zit hij in een smal straatje, waar meteen wordt gereageerd als er mensen in een kluitje bij elkaar staan. 'Doorlopen' wordt er dan gezegd. Veel toeristen staan met open mond naar militaire voertuigen te kijken. 

'Sfeer beetje grimmig'
Tot nu toe kun je overal in de stad nog wel gewoon komen: "Lopen kun je overal. Sommige winkels zijn dicht, voor publieke gebouwen zijn barrières opgeworpen er zijn veel politiemensen en militairen op straat. De sfeer is een beetje grimmig."

Meer op rtlnieuws.nl:

`