Nederlandse bommen op Syrië?

Rutte houdt voet bij stuk: Nederland in oorlog met IS

19 november 2015 10:47 Aangepast: 19 november 2015 12:03
Beeld © ANP XTRA

Premier Rutte blijft erbij dat Nederland 'in oorlog' is met terreurbeweging Islamitische Staat. Dat herhaalde hij vanochtend voorafgaand aan een Tweede Kamerdebat over de aanslagen vorige week in Parijs.

Volg hier live het debat van premier Rutte met de Tweede Kamer over alles wat met de aanslagen in Parijs te maken heeft.

Afgelopen zaterdag, een dag na de aanslagen in Parijs, stelde Rutte in een eerste reactie dat Nederland in oorlog is met IS en dat IS de vijand is. Hij kreeg daar kritiek op, onder meer van D66-leider Pechtold. PvdA-leider Samson en vicepremier Asscher (ook PvdA)  namen zijn woorden niet over.=

Voorbeeld nemen aan Aboutaleb 
Die steun krijgt Rutte nu wel van oppositiepartij CDA. Partijleider Buma vindt dat Nederland in oorlog is met terreurorganisatie Islamitische Staat. Daarom moet er meer geld bij voor Defensie en de inlichtingendiensten. Het extra geld dat is toegezegd is 'een schamele fooi'. Nederland moet ook meedoen met de strijd tegen IS in Syrië, aldus Buma. Nu is Nederland alleen boven Irak actief. Verder zou Rutte volgens Buma een voorbeeld moeten nemen aan de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb (PvdA). "Hij kiest de juiste woorden, is standvastig en verenigt moslims en christenen zonder soft te zijn." 

Thumbnail

Samsom vindt dat er meer nodig is om ons land te beveiligen tegen aanslagen, hoewel 100 procent veiligheid niet mogelijk is. Er kunnen altijd een paar gekken aan onze aandacht ontsnappen, erkende de PvdA-leider. Hij wil verder dat het kabinet blijft zoeken naar juridische mogelijkheden om teruggekeerde Syriëgangers ('potentieel zeer gevaarlijke lieden') van de straat te houden of te genezen van hun extremistische gedachtegoed.

Thumbnail

Mensen preventief vastzetten
PVV-leider Wilders pleitte in de Kamer voor passende maatregelen op de woorden van Rutte. Hij deed daarbij direct twee suggesties: grenzen dicht en mensen moeten preventief kunnen worden vastgezet om te voorkomen dat ze een aanslag plegen. Maakt premier Mark Rutte dit niet mogelijk, dan zegt Wilders het vertrouwen in hem op, want 'er is geen alternatief'.

Rutte verklaarde 'alles te doen' dat nodig is. Maar Wilders zegt dat hij alleen nog maar een beleid ziet van 'pappen en nathouden, buigen voor Brussel en knielen voor Merkel'. "Het kabinet verzuimt op schandelijke wijze zijn taak."

Deze week werd bekend dat bijna 12.000 mensen ons land binnenkwamen zonder papieren, aldus Wilders. "We weten niet eens wie we binnenhalen! Hoeveel doden moeten er nog vallen voordat bij de minister-president het kwartje valt?"

Thumbnail

Schandelijke reacties uit islamitische hoek
Het is met de integratie van een deel van de tweede en derde generatie migranten 'beroerd gesteld'. VVD-leider​ Zijlstra is diep geschokt door wat hij uit zijn eigen omgeving hoorde over 'schandelijke reacties' uit islamitische hoek, zoals schoolkinderen die van klasgenootjes moeten horen dat ze blij zijn dat 'de jihad nu in Europa' is en dat zij 'straks aan de beurt zijn'. Zijlstra wil dat moslims 'in de meest stevige bewoordingen' afstand nemen van terreur.

Meer op rtlnieuws.nl:

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore