Nederlandse bommen op Syrië?

Bombardementen IS: Nederland in top-3 actiefste landen

14 augustus 2015 15:47 Aangepast: 06 september 2015 17:12
Beeld © ANP

Nederlandse F-16's hebben de strijd tegen Islamitische Staat in Irak de laatste maanden fors opgevoerd. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het ministerie van Defensie die RTL Nieuws heeft opgevraagd. Alleen de VS en het Verenigd Koninkrijk zijn nog actiever in Irak.

Vooral de laatste vier maanden zijn er veel bommen afgevuurd op doelen van Islamitische Staat. In die periode is er 450 keer sprake geweest van wapeninzet tegen IS-doelen. In het eerste halfjaar vuurden de Nederlandse F-16's 350 keer op doelen van IS in Irak.

ZIE OOK: Waarom Nederland zo veel bommen op IS gooit

"Dit is een duidelijke toename, alleen al de laatste vijf weken zijn er ongeveer 200 bommen en raketten afgevuurd. Dat wijst erop dat de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht actiever wordt in de oorlog tegen IS in Irak", zegt Chris Wood van journalisten- en onderzoekerscollectief Airwars.org tegen RTL Nieuws. 

Volgens Wood blijkt uit de nieuwe cijfers dat in Irak alleen de Verenigde Staten (veruit het actiefste land) en het Verenigd Koninkrijk actiever zijn dan Nederland. Nederland inmiddels 240 aanvallen uitgevoerd, zegt hij. Tijdens één aanval worden meestal meerdere bommen en raketten afgevuurd. Vandaar dat het aantal keren wapeninzet hoger is dan het aantal aanvallen. Frankrijk, de vorige 'nummer 3', zou volgens de hoogste schatting tot nu toe 215 aanvallen hebben uitgevoerd. 

'IS weerbarstige tegenstander'
Volgens minister Hennis van Defensie zeggen de cijfers niet alles, omdat het van de verschillende soorten missies afhangt of er veel of weinig bommen en raketten worden afgevuurd. "Het is de harde realiteit dat IS een weerbarstige tegenstander is", zegt Hennis tegen RTL Nieuws.

Defensie-expert Frank van Kappen, zelf generaal-majoor buiten dienst, denkt echter dat vooral de kwaliteit van de luchtmacht een rol speelt. "We hebben hele goede vliegers. Die zijn heel goed getraind en zijn bovendien in Amerika opgeleid, waardoor de Amerikanen ons vertrouwen.", zegt hij tegen RTL Nieuws.

Samenwerking met Koerden
Van Kappen wijst er ook op dat de samenwerking met de Koerden, die op de grond tegen IS strijden, steeds beter verloopt. Daardoor worden aanvallen minder vaak op het laatste moment afgeblazen.

Op dit moment zijn er vier Nederlandse F-16's actief in Irak, dat waren er tot voor kort nog zes. Er staan altijd twee toestellen gereed als reserve. En ondanks die beperkte inzet is Nederland één van de meest actieve coalitielanden die aanvallen uitvoeren op doelen in Irak. 

Thumbnail

Bron: Airwars.org

De volgende landen maken deel uit van de coalitie die bombardementen op IS in Irak uitvoert: Australië, Canada, Denemarken, Frankrijk, Jordanië, Nederland, Marokko, Turkije en de VS. Bahrein, Saoedie-Arabië en de VAE hebben ook aanvallen uitgevoerd, maar alleen in Syrië. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore