Turkije schiet Russisch toestel neer

Piloot zag Turkse F-16's: 'Russisch toestel tientallen keren gewaarschuwd'

24 november 2015 15:32 Aangepast: 24 november 2015 16:17
Turkse F-16 op archiefbeeld. Beeld © EPA

Het had een gewone vlucht moeten zijn, maar dat veranderde heel snel toen er plots twee F-16's over zijn cockpit vlogen. Een piloot die vanochtend een vlucht uitvoerde voor een commerciële luchtvaartmaatschappij, kwam midden in een internationaal conflict terecht. Hij doet zijn verhaal aan RTL Nieuws.

"Vlak nadat we opgestegen waren, hoorden we op de noodfrequentie een oproep van de Turkse luchtmacht. Die waarschuwde een inkomend vliegtuig dat het 't Turkse luchtruim in zou binnenvliegen als het niet meteen zou uitwijken", vertelt de piloot, die anoniem wil blijven. Zijn achtergrond is nagegaan door RTL Nieuws. De waarschuwing werd volgens de piloot meerdere keren herhaald en zou opgeschaald zijn op het moment dat het toestel vanuit Syrië de grens met Turkije passeerde.

'Russen niet één keer gehoord'
Op een gegeven moment kreeg de piloot het verzoek laag te blijven met zijn toestel, omdat er F-16's aankwamen die moesten passeren. In de tussentijd bleef de Turkse luchtmacht het Russische toestel waarschuwen. "Het toestel is letterlijk tientallen keren opgeroepen door de Turken, maar hier werd geen gehoor aan gegeven. Niet één keer hebben we de Russen gehoord, die hebben dus geen antwoord gegeven", vertelt de piloot, die alles kon volgen via de boordradio.

Kort na de waarschuwing om laag te blijven, zag hij de F-16's op de radar van zijn eigen toestel verschijnen. "Die gingen vlak over ons heen, waardoor we ze goed konden zien. Nadat deze kisten ons gepasseerd waren, mochten wij weer verder met onze vlucht", zegt hij.

'Moedwillig in Turks luchtruim'
Hoewel de piloot het Russische toestel niet heeft kunnen zien, ook niet op de radar, weet hij zeker dat het neergehaalde toestel boven Turkije gevlogen heeft. "De Turkse F-16's zijn nooit richting Syrië geweest, dus die hebben de Rus in Turks luchtruim beschoten", zegt de vlieger. "Het kan dus niet anders dan dat het Russisch toestel moedwillig het Turkse luchtruim geschonden heeft, want aan Turkse pogingen tot contact was geen gebrek."

De Russen ontkennen bij hoog en laag dat de Russische straaljager in het Turkse luchtruim vloog. Maar CNN Turkije heeft kaart met daarop de vluchtroute van het Russische toestel verspreid, waarop te zien is dat het toestel wel degelijk boven Turkije vloog. De Russische president Poetin heeft inmiddels zijn afschuw uitgesproken over het neerhalen van de straaljager. In Brussel begint om 17:00 uur een ingelaste vergadering van de NAVO om te praten over het incident.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Geen escalatie verwacht tussen Turkije en Rusland na neerhalen vliegtuig'

`