Nederland

Rutte: 3 miljard voor opvang in Turkije niet gestort op rekening Erdogan

26 november 2015 02:21 Aangepast: 26 november 2015 03:22
Beeld © ANP

De 3 miljard euro die de EU wil steken in de opvang van vluchtelingen in Turkije, wordt niet overgemaakt naar de Turkse regering in Ankara of naar de rekening van president Erdogan. Dat zei premier Rutte in een Kamerdebat over de EU-steun.

Meerdere Kamerfracties hadden hun zorgen geuit over het risico van het ineens overmaken van het geld. Volgens Rutte houdt de EU continu de vinger aan de pols bij het overmaken van het geld. Het is ook niet zo dat het hele bedrag in één keer wordt betaald.

Aan de andere kant is het ook niet zo dat het geld naar VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR gaat, zoals sommige fracties in de Kamer willen. Hoe de geldstromen precies gaan lopen, moet nog worden uitgewerkt, zegt Rutte.

Strenge criteria voor toetreding
Meerdere Kamerfracties zijn fel tegen nieuwe stappen in de onderhandelingen tussen Turkije en de EU over toetreding. Maar volgens Rutte is Nederland niet voor het stoppen van het toetredingsproces is. "Nederland blokkeert niks, het zou raar zijn dat nu ineens wel te doen."

Turkije wil in ruil voor een deal met de EU over het migratieplan dat de toetredingsonderhandelingen nieuw leven worden ingeblazen. Ook wil Ankara visumvrij reizen voor Turken naar de EU. Voor zowel de visa als voor het toetredingsproces geldt volgens Rutte dat ze alleen door kunnen gaan als door Turkije aan alle strenge criteria is voldaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore