Nieuws

Katrien verloor haar dochtertje aan kinkhoest

02 december 2015 16:45 Aangepast: 24 juli 2018 10:02
Lore Beeld © Danny en Katrien Bensch

Lore was nog geen twee maanden oud toen ze moest hoesten. Drie weken later overleed ze. Het kleine meisje had kinkhoest. Haar ouders willen zoveel mogelijk mensen ervan bewust maken dat de ziekte nog bestaat, en heel ernstig is. "Het is zo veel meer dan een hoestje."

Lore werd in augustus 2010 geboren. Een lieve, vrolijke baby, zo herinnert moeder Katrien Bensch zich haar. En een gezonde baby, tot dat hoestje toen ze zeven weken oud was, een week voordat ze haar eerste inenting tegen onder meer kinkhoest zou krijgen.

ZIE OOK: Gezondheidsraad: vaccineer iedereen die met baby's werkt tegen kinkhoest

"We dachten: nu weten we wat ze heeft, nu kan ze genezen"

Toen Lore moeite kreeg met ademhalen, werd ze opgenomen in het ziekenhuis in het Vlaamse Diest, waar de familie woont. Daar dachten ze dat ze het verkoudheidsvirus RSV had. Dat werd uitgesloten, maar wat er wel met Lore aan de hand was, wisten ze in het ziekenhuis niet.

Toen ze in een ander ziekenhuis hoorden dat het meisje kinkhoest had, waren ze blij. "We waren zo opgelucht", herinnert Katrien zich. "We dachten: nu weten we wat ze heeft, nu kan ze genezen." Maar niets bleek minder waar. "Medicijnen zijn er niet tegen kinkhoest", weet ze nu. Artsen kunnen alleen iets doen tegen de gevolgen van de ziekte. Lore werd op de intensive care aan een machine gelegd die haar longen en hart ondersteunde. Haar nieren werkten niet meer voldoende en ze kreeg twee bloedtransfusies.

Thumbnail

Lore met haar ouders en grote broer en zus

Drie weken nadat ze ziek was geworden, overleed ze. Tien weken oud. De laatste weken van haar leven waren zo erg geweest, dat haar ouders alle foto's die ze in die periode van het meisje hadden gemaakt, hebben weggegooid. "We wilden haar ons niet zo herinneren. Zo ziek. Nu heb ik er spijt van. We hadden anderen daarmee kunnen laten zien hoe heftig de ziekte is. Kinkhoest is zo veel meer dan een hoestje, het is een bacterie die het hele lichaam aantast en alle vitale functies lam legt."

"Als ons zoontje als baby begon te hoesten, dan durfden we hem niet alleen te laten"

In 2013 kregen Katrien en haar man Danny een zoontje. Tijdens de zwangerschap van hem liet ze zich vaccineren. De aanbeveling om zwangere vrouwen te laten inenten, zoals die nu in Nederland door de gezondheidsraad wordt gedaan, werd in België al eerder gedaan. In 2013 besloot de Vlaamse overheid dat de vaccinaties vergoed worden. Ze worden niet opgelegd, maar wel aangeraden.

Toch was de angst voor Katrien en Danny met die vaccinatie niet weggenomen. "Als ons zoontje als baby begon te hoesten, dan durfden we hem niet alleen te laten, controleerden we continu of hij geen ademhalingsproblemen had. We kregen slapeloze nachten, rillingen... Nog steeds, al is het nu wel minder."

In het ziekenhuis in Diest, waar Lore werd opgenomen, doen ze nu standaard een kinkhoesttest als de test op RSV negatief is. "We zijn blij dat ze ervan hebben geleerd. Lore heeft niet voor niets afgezien en wij ook niet, dat is een magere troost." 

Thumbnail

Lore

"Ik denk dat we in Vlaanderen al heel veel bereikt hebben. Maar we weten ook dat we niet iedereen gaan meekrijgen. We krijgen ook negatieve reacties omdat wij voor vaccinatie pleiten. Dan zeggen ze dat we kindermoordenaars zijn. Of dat het onze schuld is dat Lore dood is, omdat we haar vitamine C hadden moeten geven. Zulke dingen schrijf je toch niet aan iemand die een kind verloren heeft? Er zijn zelfs mensen die beweren dat we acteurs zijn, dat we zijn ingehuurd en dit nep is. Omdat we vroeger actief waren in het amateurtoneel."

Katrien denkt niet dat Lore nog geleefd zou hebben als ze eerder hadden ontdekt dat ze ziek was. "Er is nog geen behandeling mogelijk. Daarom is die preventie zo belangrijk."

Kan je je als zwangere vrouw in Nederland al laten inenten tegen kinkhoest?

Ja dat kan, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). En ook als je veel in de buurt van een baby bent en je je wilt laten inenten zodat je de baby niet besmet, kan dat. Je moet de inenting wel zelf betalen. 

Katrien en Danny zijn na de dood van Lore een website gestart waarmee ze mensen bewust willen maken van de gevaren van kinkhoest: Loredarche.be.

Meer op rtlnieuws.nl:
Kinkhoest: hoe herken je het en wat doe je ertegen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore