Sinterklaas 2015

Onderzoek RTL Nieuws: Zwarte Piet moet zwart blijven

09 november 2015 17:38 Aangepast: 09 november 2015 18:07
Beeld © ANP

Veruit de meeste mensen willen dat het uiterlijk van Zwarte Piet blijft zoals het is: zwart. Maar ondertussen staan steeds meer jonge Nederlanders open voor verandering, blijkt uit onderzoek in opdracht van RTL Nieuws. Voor hen is de knecht van Sinterklaas ook welkom met roetvegen, of gekleurd.

Uit het onderzoek van DVJ Insights blijkt dat driekwart van de Nederlanders ouder dan 35 jaar vindt dat Zwarte Piet per se zwart moet blijven. Onder landgenoten jonger dan 35 is 'slechts' 62 procent die mening toebedeeld. 17,5 procent vindt bijvoorbeeld dat Piet ook welkom is met roetvegen. Dat percentage ligt beduidend lager onder de Nederlanders 35 tot en met 49 jaar (10,6) en mensen van 50 tot 65 jaar (8,1 procent).

Een kwart van de Nederlanders (26,5 procent) snapt dat mensen met een donkere huidskleur Zwarte Piet als discriminerend kunnen ervaren. Het grootste deel van de geënquêteerden (ruim 67 procent) is het daar echter mee oneens.

Nationale richtlijn
Verder vindt een meerderheid van de Nederlanders dat er een nationale richtlijn moet komen voor het uiterlijk van Zwarte Piet. Zo raken kinderen niet verward door verschillende soorten Pieten in het land, denkt iets meer dan de helft (54 procent).

Bekijk hier de volledige uitslag (PDF).

Eerder vandaag publiceerde RTL Nieuws al de uitkomsten van een poll over hetzelfde onderwerp op onze site. Daaruit bleek dat 81 procent van de lezers niets voelt voor verandering van Piet.

Meer op rtlnieuws.nl:
Bezoekers rtlnieuws.nl: Zwarte Piet moet zwart blijven

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore